Agos gazetesinden Lilith Gasparyan’ın sorularını yanıtlayan İsmet Uçma, 1915 tehcirinin büyük bir trajedi olduğunu ve bunun için Ermenilerden özür dilenmesi gerektiğini belirtti.

Konu ile ilgili Agos gazetesinin soruları ve İsmet Uçma’nın verdiği cevaplardan bir bölüm şöyle:

• Dersim’de hükümetin geçmişle yüzleşme adımı atması çok önemli bir gelişmeydi. Türkiye’de ne değişti?

Türkiye’de 10 yıl içinde değişen şudur: Karanlık yapılar kobra gibidir. Eğer siz bunları hoş görürseniz, bunlara anlayışla bakarsanız hedefi bittiğinde sahibine döner. Türkiye de bu tuzağa düşmüştür. Ama 2002’den bu yana AK Parti iktidarıyla durum değişti. Artık bu karanlık yapılanmaların sonu gelmiştir.

• Peki 1915 ile de yüzleşecek misiniz?

1915 büyük bir trajedidir. Bir çete olayı varsa, o çeteyle mücadele etmek gerekir. Yanlış olan, bu çeteyle mücadele etmek yerine masum halka zarar vermekti. 1915’te bu olmuştur.

Ben bunu soykırım olarak tanımlamıyorum ama tehcirde halkın sürülmesi çok büyük yanlıştır. Bu anlamda Ermeni halkından özür dilerim, hakikaten özür dilemek lazım. Silahlı çeteyle mücadele etmek ayrı bir şeydir, masum halka yönelmek ayrı bir şeydir.

KİMDİR?

İsmet Uçma, 1 Ocak 1955'te Ordu Fatsa'da doğdu. İlahiyatçı, İktisatçı, Siyaset Bilimci ve Yayıncıdır.
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldu. Aynı fakültede Kelâm Felsefe Anabilim Dalında "Kuran ve Sünnette Şefaat Kavramı" adlı çalışmasıyla yüksek lisansını, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Anabilim Dalında "Bir Sosyal Siyaset Kurumu Olarak Ahilik" adlı çalışmasıyla doktorasını tamamladı.

Bir dönem özel bir okulda öğretmenlik yaptı. Yayıncılık hayatına 1983 yılında Bir Yayıncılıkta editör olarak başladı ve 1986 yılında İşaret Yayınlarını, 2000 yılında da Şehir Yayınlarını kurdu. 1994-1997 yılları arasında İstanbul İl Genel Meclisi Üyeliğine seçildi. AK PARTİ Kurucu Üyesi oldu. Birleşik Dağıtım, Basın Yayın Birliği, Türkiye Yazarlar Birliği, NEŞKO, İTO Basın Yayın Komisyonu, ÜSEV gibi kuruluşlarda farklı görevler üstlendi. 1991 yılında Türkiye Yazarlar Birliğinin "Yılın Yayıncısı" ödülüne layık görüldü.

Arapça ve İngilizce bilen Uçma, 6 çocuk babası.

(AGOS)