Meclis Genel Kurulu’nda bütçe görüşmeleri sırasında muhalefet milletvekillerinin “işkence” iddiaları üzerine tartışma yaşandı.

AKP Manisa Milletvekili İsmail Bilen, Van’ın Çatak ilçesinde gözaltına alınan ve Servet Turgut’un yaşamını yitirmesine, Osman Şiban’ın da ağır yaralanmasına sebep olan olaya dair "dedikodu" ifadesini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Genel Kurul’daki konuşmasında, Van Çatak’ta iki köylünün helikopterden atılması, Hakkari Derecik’te 16 yaşındaki Özcan Erbaş’ın ölümü ve Silivri Cezaevi’nde Muhammet Taş’a yönelik işkenceyi gündeme getirmişti.

AKP: İDDİALARIN TAMAMI YALANDIR

Eleştirilere yanıt veren AKP’li Bilen şunları söyledi:

“Burada birçok dosya hakkında ifadelerde bulundu yargının önünde olan, mahkemenin önünde olan dosyalarla ilgili. Elimizde herhangi bir delil yok, bilgi yok, dosyaya vakıf değiliz ve o hâkimleri tesir altında bırakacak ifadelerde bulunuyoruz. O deliller nedir? Mermi midir? O mermide balistik inceleme yapılmış mıdır? O polise ait midir ya da o helikopterden atıldığı iddiası gerçek midir? Var mı elinizde bir belge, bir kanıt? Hayır, bir iddia, bir dedikodu.

“Niye o işkence yapılan adamı yerde öldürmüyor da helikoptere alıp, aşağıya atıyor? Bunun akılla, hayatın olağan akışıyla -hukukta tabirdir bu- hiçbir alakası yoktur arkadaşlar. Bu iddiaların tamamı yalandır, gerçek dışıdır.”

‘SERVET TURGUT NASIL ÖLDÜ?’ SORUSU YANITSIZ KALDI

Bilen’in konuşması sırasında HDP ve AKP milletvekilleri arasında tartışma yaşandı. AKP’li Bilen, HDP’li vekillerin “Servet Turgut nasıl öldü?” sorusuna ise yanıt vermedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuya dair yaptığı açıklamada olayı inkâr etmemiş, Osman Şiban’ın “milis” olduğunu söyleyerek, askerlerin iki köylüyü linç etmesini “yani komutanları bir terörist tarafından şehit edilmiş” sözleriyle savunmuştu.

SİLİVRİ CEZAEVİ’NDE İŞKENCE

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta ise tutuklu harp okulu öğrencisi Muhammet Taş’ın Silivri Cezaevi’nde işkence gördüğü iddialarına yanıt verdi.

Usta, şöyle konuştu:

“Sabahtan beri muhalefetin adaletle ilgili yaptığı sanki adalet kendilerine ait bir söylemmişçesine üstenci bir tavırla konuşmalarını izliyorum ve sormak istiyorum: Adalet nedir? Adalet herkese hak ettiğini verebilmektir. Fail ile mağduru eşit tutmak adalet değildir. Yasin Börü ve arkadaşlarını katleden, bizzat katliam emrini veren adamın ismini milletin bu kürsüsünden zikredip hakkını savunmak, salıverilmesini istemek adalet değildir.

Az önce işkence iddialarıyla bir isim verdiniz, Muhammet Taş, Silivri Cezaevinde. Buyurun, Bakanlığın resmî açıklaması var. Bunu hep söylüyoruz. Bakanlığın açıklaması çok açık ve net. Muhammet Taş bir başka tutukluyla koğuşunda kavgaya başlıyor, kavga sürecinde 2 tutuklu da birbirini yaralıyor. Bahçeye çıkıyorlar, kamera görüntüleri altında bu 2 tutuklunun birbirini yaraladığı tespit edilmiş oluyor. Bütün koğuştakilerin ifadeleri de tutanaklarla sabit tutuluyor. Hatta Muhammet Taş infaz memurunun ayağına tekmeyle vurarak onu da yaralıyor. Sizin bu söz konusu olayla ilgili çarptırmanız, saptırmanız, hayalleriniz, yalanlarınız artık milletin kabulü değildir.”