Taksim Gezi Parkı’nda başlayan ve Türkiye geneline yayılan protestolar Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında yapılan AKP MKYK toplantısında masaya yatırıldı. Toplantıdan 15 Haziran Cumartesi günü Ankara’da 16 Haziran Pazar günü de İstanbul’da miting yapılması kararı çıktı.

Radikal'den Tarık Işık'ın haberine göre, AKP’nin 100’ncü MKYK toplantısı dün İstanbul’da yapıldı. Toplantı Ankara’da planlanıyordu, ancak Gezi protestoları dolayısıyla İstanbul’da gerçekleştirildi.

Toplantıda ağırlıklı olarak Hükümet’e karşı yapılan protestolar analiz edildi. Edinilen bilgiye göre, Erdoğan’a, protestolarla ilgili bir sunum yapıldı.

Sunumda, eylemlerin ‘çevreci hassasiyet’lerle başladığı belirtilerek, "Sol grupların provokasyonuyla farklı bir boyut kazandığı" öne sürüldü.

Sunumda ayrıca şu iddialara yer verildi:

"- Bu protestolar bir Arap Baharı değil, geçmişte Tekel işçilerinin yaptığı protesto eylemlerine benziyor. Gezi Parkı’ndaki çadırların yakılması provokatörlere kullanabilecekleri bir koz verdi.

- Protestolar sırasında 12 oluşum ve terör örgütü kalabalıkları kendi amaçları doğrultusunda provoke etti.

- Protestoların asıl hedefi Başbakan Erdoğan ve Ak Parti Hükümeti. Ak Parti’nin attığı adımlardan rahatsız olan bazı kesimler ve ülkeler, yabancı istihbarat kuruluşlarının da desteğiyle provokasyon yaptı.

- Uluslararası yayın yapan bazı televizyon kanallarının yayınları, Türkiye’deki protestoları provoke edici nitelikte.

- Facebook ve Twitter gibi sosyal medya ağları da olayların genişlemesinde etkin oldu.

- Protesto gösterilerinde CHP’li milletvekillerinin yer alması dikkate değer."

ÇİFTE MİTİNG

MKYK toplantısında Ankara ve İstanbul’da “Birlik ve Beraberlik” adıyla iki miting yapılması kararı da çıktı.

Mitinglerden ilki 15 Haziran Cumartesi günü Ankara’da, ikincisi ise 16 Haziran Pazar günü İstanbul’da Kazlıçeşme’de gerçekleştirilecek. Erdoğan’ın mitinglerin “AKP’ye yakışır şekilde” yapılmasını istediği belirtildi.