TBMM Genel Kurulu’nda dün seçim heyecanı vardı. Sadık Yakut’un başkanlığında toplanan Genel Kurul’da AKP Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk ve MHP Konya Milletvekili Faruk Bal’ın adaylıklarına ilişkin başvuruların okunmasının ardından gizli oylamaya geçildi. İçtüzük uyarınca ilk 2 turda seçimin sonuçlanması için 367, 3. turda ise 276 oy desteği şartı arandı.

Vatan'dan Şebnem Hoşgör'ün haberine göre, 20 civarında milletvekili seçimlerde Cemil Çiçek’e oy vermedi. Cemil Çiçek 3. turda 299 oyla ikinci kez seçildi.

İLK TURDA 292 OY

Erdoğan, Kılıçdaroğlu ve Bahçeli’nin de katıldığı seçimlerde AKP kurmaylarından edinilen bilgiye göre, 1. tur oylamada 312 iktidar milletvekili hazır bulundu. CHP’den 100, MHP’den 48, BDP’den de 10 civarında milletvekili oy pusulası aldı. 326 sandalye ile temsil edilen AKP’den TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile Genel Kurulu yöneten Sadık Yakut oylamaya katılmadı. AKP’nin oy gücü bu nedenle 324’e düşerken, mazeretli oldukları belirtilen 12 civarında AKP’li de oylamada hazır bulunmadı.

1. tur oylamaya iktidar grubundan 312 milletvekili katılmasına karşın Çiçek’e sadece 292 oy çıktı. Buna göre 20 civarında milletvekili Çiçek’e oy vermedi. Bu turda Korutürk 108, Bal ise 51 oy aldı. 21 boş oy çıkarken, 10 oy da geçersiz sayıldı. Aday çıkartmayan BDP’den 10’a yakın milletvekilinin tümünün “boş” ya da “geçersiz” oy kullandığı düşünülse bile AKP, CHP ve MHP’den oylamaya katılan milletvekili sayısı ile 3 adaya çıkan oylar AKP’deki Çiçek çatlağını ortaya koydu.

İKİNCİ TURDA İKİ ARTIŞ

Hiçbir adayın 367 oy desteğine ulaşamaması üzerine gerçekleştirilen 2. tur seçimler de 367 şartı sürdüğü için sonuçsuz kaldı. Bu turda Çiçek’in oy sayısı 2 artarak 294’e, Korutürk’ün oyu da yine 2 artışla 108’den 110’ı çıkarken, 1. turda 51 oy alan Bal’ın bu turda oy desteği 47’ye düştü.

3. TURDA 299 OYLA ÇİÇEK SEÇİLDİ

Ardından 276 oy desteğinin yeterli olduğu 3. tur oylamaya geçildi. 477 Milletvekilinin katıldığı bu tur sonucunda Çiçek, 299 oy ile yeniden Meclis Başkanı seçildi.

Meclis’in en deneyimli iki ismi, Baykal ve Çiçek bir süre sohbet etti.

ÖNCELİK YENİ ANAYASA’DA

Çiçek Meclis Başkanlığı’na seçildiğinin ilan edilmesinin ardından Genel Kurul’a hitaben teşekkür konuşması yaptı. 93 yıldır önemli işler başaran TBMM’nin önünde daha yapılacak çok iş olduğunu belirten Çiçek, Meclis’in en öncelikli sorumluluğunun Türkiye’yi yeni bir anayasaya kavuşturmak olduğu mesajını verdi. Çiçek, “En başta insan onurunu ve insan haklarını esas alan hak özgürlüklerin standartlarını yükselterek kendi içinde dengeleri iyi kurulmuş yeni anayasa milletimize taahhüdümüzdür” dedi.