Bir önceki dönem milletvekili seçilerek mecliste yer alan 15 milletvekili yasama dönemini tamamlayamadan meclise veda etti. Aralarında Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın da bulunduğu 15 vekil yasama dönemini bitiremezken, bunlardan 4'ü yasama dönemi içinde vefat etti. 11'i ise çeşitli nedenlerle vekillikten ayrıldı.

Türkiye 25. yasama dönemi "kader seçimini" yaparak 550 vekili seçmeye hazırlanırken, geçen dönem parlamentoya giren 15 vekil ise dönemi tamamlayamadı. Kimi vekiller, çeşitli nedenlerle milletvekilliğinden istifa ederken, 4 milletvekili de hayatını kaybetti. Ayrıca dönem başında milletvekili seçilmesine rağmen vekilliği elinden alınan Hatip Dicle, 25. dönem bütün ısrarlara rağmen vekil adaylığını kabul etmedi. AKP bu dönemde 13, CHP 10 vekil fire verirken, HDP sonradan dahil olan 29 milletvekili ile meclisin 4. büyük partisi oldu. Ayrıca baraj nedeniyle 3 partili meclis olarak yasama dönemine başlayan meclis, 8 partinin temsil edildiği bir meclis olarak dönemi kapatıyor.

ELÇİ HAYATINI KAYBETTİ

Dönem başlarken meclise en erken veda eden vekillerden biri AKP'li Harun Çakır oldu. Çakır, 12 Haziran 2011 seçimlerinin üzerinden 4 ay kısa bir süre geçmeden 28 Ekim 2011 tarihinde hayatını kaybetti. Çakır'ın vefatını 25 Aralık 2012 tarihinde Kürt siyasetçi Şerafettin Elçi'nin vefat haberi izledi. BDP'nin desteklediği bağımsız adaylar arasında seçilerek meclise giren Elçi'de mecliste yaklaşık bir buçuk sene kalabildi. Daha önce 42. hükümet döneminde Bayındırlık Bakanlığı yapan Elçi, en son "Kürt hareketinin" birlik arayışlarında yer alırken hayata veda etti.

BOZLAK'IN VEFATI KÜRT SİYASETİ İÇİN BÜYÜK KAYIP OLDU

Ardın'dan CHP Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu hayatını kaybetti. 22-23 ve 24'üncü dönemde toplam 3 kez üst üste vekil seçilen CHP'nin dikkat çeken vekillerinden olan Malatyalı Aslanoğlu'da 16 Mayıs 2014 tarihinde hayata veda etti.

Vekil seçildikten sonra hayatını kaybeden son milletvekili ise Murat Bozlak oldu. 1990'lı yılların fırtınalı dönemlerinde HADEP'de başlayan siyaset maratonunu HDP'de sonlandıran ve bir çok kez tutuklama, gözaltı ve saldırılara maruz kalmasına rağmen hayatta kalan Bozlak, 2015 yılının başlarında hayatını kaybetti. 4 Ocak 2015 tarihinde hayatını kaybeden Bozlak'ın vefatı Kürt siyaseti için önemli bir kayıp oldu.

MECLİS 10 ÜYESİNİ YEREL YÖNETİMLERE KAPTIRDI

24. dönemde seçilip meclise gelen vekillerden 10'u da Mart 2014 yılında yapılan yerel seçimlerde belediye başkanlığını tercih ederek, yasama faaliyetlerinden ayrıldı. AKP'den Menderes Türel, Ahmet Edip Uygur, Fatma Şahin, Enver Yılmaz, meclisten Belediye Başkanlığına geçen isimler olurken, CHP'den Recep Gürkan, Kazım Kurt, Mehmet Siyam Kesimoğlu belediye başkanlığını tercih etti. Siyasi yasağı nedeniyle bağımsız kalan Ahmet Türk, BDP'den Gültan Kışanak ve Sırrı Sakık da Belediye Başkanlığına geçen Kürt milletvekilleri oldu.

ERDOĞAN SARAY'A TERFİ ETTİ

3 dönem boyunca meclis faaliyetlerinde bulunan ve Başbakanlık yapan Recep Tayip Erdoğan ise 10 Ağustos tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimi ile yasama faaliyetlerinden ayrıldı. Erdoğan

Cumhurbaşkanlığı seçilmesine rağmen Cumhurbaşkanlığı devir-teslim töreninin yapıldığı 28 Ağustos tarihine kadar aynı zamanda Başbakanlık görevini de sürdürdü ve bu durum tartışmalara neden oldu.

DİCLE MECLİSE ALINMADI

Ayrıca 12 Haziran 2011 seçimlerinde aldığı rekor oya rağmen milletvekilliği düşürülen Kürt siyasetçi Hatip Dicle ise yasama faaliyetlerinde hiç yer alamadı. Dicle'nin yerine milletvekilliğine kaydırılan AKP'li Oya Eronat ise "meclisteki fazla" milletvekili olarak kabul edildi. Dicle, yeni dönemde ısrarla HDP'den milletvekili adayı gösterilmek istenmesine rağmen çeşitli gerekçelerle bu talebi kabul etmedi.

AKP VE CHP 6 PARTİ DOĞURDU

Ayrıca 2011 seçimlerinde AKP, yüzde 49,8 oy oranıyla 327 sandalye, CHP yüzde 26 ile 135 sandalye, MHP yüzde 13 ile 53 sandalye kazanırken, BDP'nin destekliği 35 siyasetçi ise bağımsız olarak mecliste yer aldı. Ayrıca baraj nedeniyle 3 parti ile 24 döneme başlayan meclis 8 partili bir meclis olarak dönemi kapatıyor. AKP, CHP ve MHP'nin dışında önce BDP'ye ardından HDP'ye geçen bağımsızlarla birlikte 4 parti mecliste yer aldı. Ardından, CHP'den ayrılan Emine Ülker Tarhan'ın kurduğu Anadolu Partisi (1), Emrahan Halıcı'nın kurduğu Elektronik Demokrasi Partisi (1), Ercan Cengiz'in kurduğu Merkez Parti (1), Emine Ayna'nın Eş Başkanı olduğu Demokratik Bölgeler Partisi (1), AKP'den ayrılan eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in kurduğu Millet ve Adalet Partisi (1) mecliste temsil edilmeye başlanan partiler oldu. Şahin son anda MİLAD partisinden istifa ederken, AKP'den ayrılıp Demokratik Gelişim Partisini kuran İdris Bal da kısa süre önce partisinden istifa etmişti. Böylece CHP'den ayrılanlar 3 AKP'den ayrılanlar 2 ayrı parti kurdu. CHP'den ayrılanların kurduğu 3 parti yaşamını sürdürürken, AKP'den ayrılanların kurduğu 2 ayrı parti de yaşama şansı bulamadı.

AKP, CHP VEKİL KAYBETTİ, HDP 29 VEKİLLE 4. BÜYÜK PARTİ OLDU

Böylece BDP de hesaba katılırsa bu dönem mecliste 11 parti yaşama şansı buldu. Ancak BDP, DBP'ye dönüşürken ve milletvekillerinin çoğu HDP'ye geçerken, meclis bünyesinde kısa süre yaşayan MİLAD ve Demokratik Gelişim Partileri de tarih oldu. Öte yandan AKP, 327 milletvekili ile başladığı dönemi 312, CHP 135 vekille başladığı dönemi 125, MHP 53 vekil ile başladığı dönemi 52 vekil ile kapatırken, HDP 29 milletvekili ile meclisin 4'üncü grubu olarak varlığını sürdürdü. Böylece AKP'den 13, CHP'den 10 milletvekili istifa etti. (DİHA)