AKP kurucusu ve ilk genel sekreteri, Bursa eski milletvekili olan ve aynı zamanda devlet bakanlığı ve başbakan yardımcılığı görevleri de yapmış Ertuğrul Yalçınbayır, AKP'nin bugün gerçekleştirilen kongresini geçmişle değerlendirdi.

ARTI TV canlı yayınında açıklama yapan Yalçınbayır, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın henüz seçildiği ilk kongrede kendi koydukları demokratik kurallara uymadığını ve tek adam yönetimini gösterdiğini söyledi.

'İLK KONGREDE İTİRAZ ETTİM'

İlk kongredeki hava ile bugünkü havayı karşılaştıran Yalçınbayır, "İlk kongrede Tayyip Erdoğan genel başkan seçildi. Daha sonra MKYK'nın belirlenmesi gerekiyordu. Tayyip Bey, divan başkanına bir liste sundu. O sırada ben itiraz ettim. İtirazım şunaydı: Tüzüğümüzde liste değil, çarşaf liste vardır. Eğer bunu liste olarak sunacaksanız, bu takdirde tek adamın iradesi vardır. Bu Genel Kurul iradesine ipotek koymaktır. Bunun yapılması fevkalade yanlıştır. Kuralları koymak ve bağlayıcılığına inanmak güveni getirir. Bu kurallar herkesi bağlar. Bakın, benim o itirazım üzerine 2,5 saat kongre yapılamadı. Bunu niye anlatıyorum? Bütün işler kurala uygun olmak durumundadır. İşin adabı budur. Buna uyulmaması haline Türkiye giderek dünyada demokrasi geriye giden bir ülke haine gelmiştir. Hiç kimsenin kendilerini ayrıcalıklı görmeleri beklenemez" şeklinde konuştu.

'EN BÜYÜK SORUMLULUK SEÇMENDE'

Türkiye'nin geldiği noktada yoksulluk, yolsuzluk, yasakların olduğunu söyleyen Yalçınbayır, bunları yenmek için yasama ve yürütme organlarını kurallara uygun olarak işletmek gerektiğini söyledi ve yerinden yönetimin önemine vurgu yaptı.

Yalçınbayır, "Bunları yapmayıp "Yalakalık, yağcılık, yandaşlık yobazlık yaparsanız ülkeyi bu hale getirirsiniz. En büyük sorumluluk seçmendedir." diyerek demokratik yapının bozulmasının en önemli sorun olduğunu söyledi.

'İKTİDARA GELDİĞİMİZİN İKİNCİ GÜNÜ BAYINDIRLIK BAKANI YANIMA GELDİ...'

Yalçınbayır, AKP'deki iç yapıyla ilgili çarpıcı bir örnek de verdi:

"İktidara geldiğimizin ikinci günü Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen geldi, 'Bu ihale kanunuyla iş çıkaramayız' dedi. Bugüne kadar 200'e yakın değişiklik yapıldı bu kanunda. Bütün bunlar bugün ekonomide, Merkez Bankası'nda yaşananlardır. Yapılan yanlışları toplantıda söylediğimde bana 'Yeter artık, konuşma' dendi. Bunun adı demokrasi değil. Olsa olsa fırçalı demokrasidir. Türkiye şu anda dibe vurmuş durumdadır, bunları söylemek zorundayız. Bunları söyleyenler muhalefet edenler değildir, sözü olanlardır. O sözü kabul etmeyebilirsiniz. Ama bırakın insanlar söz söyleme hakkını kullansın."

Yalçınbayır son olarak, "Bugün Doğan Öz'ün 1978'de öldürüldüğü gün. Bunları unuttuk." dedi.