AKP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında partinin eski genel başkanlarından Ahmet Davutoğlu ve ekibinin ihracının talep edilmesinin ardından, Davutoğlu'ndan ilk açıklama geldi. Davutoğlu, "AK Parti yönetiminin ihraç etmek istediği şahıslar değil, daha önce hatırlattığımız ilkelerdir" diyerek 31 Mart seçimleri sonrası yayınladığı 'manifesto' metnini paylaştı.

Davutoğlu, AKP MYK'nın kendisi için aldığı ihraç kararının ardından ilk kez açıklama yaptı. Davutoğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "AK Parti yönetiminin ihraç etmek istediği şahıslar değil, daha önce hatırlattığımız bu ilkelerdir. Söylediklerimizin arkasındayız" diyerek 31 Mart seçimleri sonrası yayınladığı 'manifesto' metninin bir kez daha paylaştı.

'MANİFESTO'DA NE DEMİŞTİ? 

Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olduktan sonra Başbakanlık ve AKP Genel Başkanlığı'na taşıdığı ilk isim olan Davutoğlu, 31 Mart seçimleri sonrasında Erdoğan'a karşı manifesto niteliğinde bir metin yayımlamıştı. Uzun süredir yeni parti kurmaya hazırlandığı konuşulan Davutoğlu, Erdoğan'ın "tek adam" konumunu eleştirmiş, muhaliflerin tutuklanması, hukuk ihlalleri, YSK'nın KHK ile ihraç edilen seçim galiplerine mazbata vermemesine tepki göstermiş, milletin tercihlerinin iktidar aleyhine değiştiğinin altını çizmişti.

Davutoğlu, "31 Mart seçimlerinden çıkan mesajı değerlendirip gerekli adımları atmaması durumunda AKP ve Türkiye'yi zor bir dönemin beklediğini" söylemişti. "Partimiz dar ve çıkarcı bir gruba terk edilemez" diyen Davutoğlu, partili Cumhurbaşkanlığı sistemine ilişkin olarak da "Cumhurbaşkanı'nın seçimlerin birinci derecede tarafı olarak seçim ortamının gerektirdiği yoğun ve çoğu zaman da sert siyasi polemiklere girmek durumunda kalması, eşit mesafede durması gereken Cumhurbaşkanlığı kurumunun toplumun en az yarısı ile psikolojik bir kopuş yaşamasına yol açmaktadır" eleştirisini yöneltmişti.

"Son üç yıl içinde yaşanılan kritik süreçlerde ülkemiz ve partimizle ilgili değerlendirmelerimi ve endişelerimi Sayın Cumhurbaşkanımıza doğrudan sözlü ve yazılı olarak iletmiş, ancak farklı çevreler tarafından art niyetli tartışmalara gerekçe kılınmaması adına kamuoyu ile paylaşmamayı tercih etmiştim" diyen Davutoğlu, "Demokratik başkanlık sistemlerinde gözlendiği gibi Cumhurbaşkanının parti üyeliğine sahip olması bir sorun teşkil etmemekle birlikte genel başkanlık görevinin de aynı kişi tarafından yürütülmesi hem devlet işleyişi hem parti kurumsallaşması açısından sakıncalar doğurmaktadır" uyarısında bulunmuştu.