CHP Edirne Milletvekili Rasim Çakır ile görüşen Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, TBMM Genel Kurulu’nda haftaya görüşülecek Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarına yargı yolu açan tasarıya, 1971 ve 1980 darbe dönemlerinin de bir önerge ile eklenmesine yeşil ışık yaktı.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, CHP Edirne Milletvekili Rasim Çakır ile Milli Savunma Bakanlığında görüştü. Edinilen bilgiye göre görüşmede Çakır, Milli Savunma Bakanı’na, Meclis Milli Savunma Komisyonu’nda kabul edilen ve haftaya Genel Kurul’un gündemine gelecek olan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarına yargı yolu açan ve özlük haklarını düzenleyen tasarının genişletilerek, 1971 ve 1980 darbe dönemlerini de içermesini talep etti.

TEKLİFİNİ ANLATTI

CHP’li Çakır, 1971 ve 1980 darbe dönemleri ve 28 Şubat 1997 süreçlerinde yargı denetimine kapalı Yüksek Askeri Şura kararları ile Silahlı Kuvvetlerden re’sen emekli edilen subay, astsubay ve askeri memurun özlük haklarını yeniden düzenleyen kanun teklifi hakkında Milli Savunma Bakanı Gönül’e bilgi verdi.

“GENEL KURUL’DA ÖNERGE İLE EKLENSİN”

Çakır, Genel Kurul gündemine gelecek olan tasarıya bir önerge ile 1971 ve 1980 mağdurlarının da eklenmesini ve kapsamın genişletilmesini önerdi. Edinilen bilgiye göre Çakır, “İdari kararlar da kapsam içinde olmalı” dedi.

GÖNÜL YEŞİL IŞIK YAKTI

Milli Savunma Bakanı, CHP’li Çakır’ın teklifine yeşil ışık yakarak, “Doğru söylüyorsunuz. Olumlu buluyorum. Biz de bir çalışma yapıyoruz. Bu hassasiyetinizi değerlendireceğiz” dedi.

TEKLİF NE GETİRİYOR

CHP'li Çakır'ın teklifine göre, kanun kapsamına giren subay, astsubay ve askeri memurların, haklarında disiplinsizlik gerekçesiyle Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı kanunun hükümleri uygulanarak emekliye sevk kararı verilenler ile kurumlarıyla sürekli olarak ilişik kesilmesi sonucunu doğuran disiplin cezaları ile meslekten çıkarılma cezaları verilenlerin ilişik kesme tarihinde veya daha sonra emekli aylığı bağlanıp bağlanmadığına bakılmaksızın emsallerinin statüsüne intibakları yapılacak. Emsallerinin hizmet süresi ile unvan, rütbe, derece ve kademesi üzerinden emekliliğini hak etmiş sayılacak.