AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, 2014 gerçekleşen 'Kobani eylemleri'ne ilişkin soruşturmanın neden 6 yıl sonra başlatıldığına ilişkin soruya yanıt verdi.

AKP’li Özkan, "Bazen öylesine delilleri karartılmış vakalarla, suçlarla karşı karşıya kalırsınız ki bunları bazen zaman içerisinde faillerine ulaşamayabilirsiniz. Mahkemelerin eline deliller geç ulaşabilir" dedi.

Özkan, "Dönemin HDP eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın çağrısıyla başlayan akabinde 2 polisimizin şehit olmasıyla ve arkasından da 30’dan fazla vatandaşımızın hayatını kaybetmesiyle devam eden bir dizi olayı hatırlıyoruz. Ekonomik olarak ülkemize 300 milyonun üzerinde ciddi anlamda maddi zararlar getirmişti. Yasin Börü ve arkadaşları terör yandaşları tarafından vahşice katledilmişti" ifadelerini kullandı.

Özkan, 6-8 Ekim olayları soruşturmalarında mahkemelerin pek çok mahkumiyet kararı verdiğini ifade ederken, yeni çıkan deliller çerçevesinde 82 kişinin de gözaltına alındığını söyledi.

Özkan, "Bunlarla ilgili yargı süreci devam ediyor. Mahkemelerin vermiş olduğu karar istinaf ve yüksek yargıda Yargıtay denetimine açık. Akabinde varsa bir ihlal Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi de bu noktada denetimleri yapıyorlar. Onun için; 6-8 Ekim olayları ülkemizin varlığı, bağımsızlığı, bütünlüğü ve toplumsal barışını, kardeşlik hukuku için ciddi anlamda tehdit eden, bir ihanet girişiminin adıdır. Bu ülkede birlikte yaşama kültürümüzü hedef almış bir ihanet girişimidir. Bunlarla ilgili bağımsız yargı kararını verirken elbette bizler de siyasiler olarak bu hain girişimi hayata geçirenlere yardım edenlere milletimizin huzurunda hesabını sormaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Özkan, "Bazen öylesine delilleri karartılmış vakalarla, suçlarla karşı karşıya kalırsınız ki bunları bazen zaman içerisinde faillerine ulaşamayabilirsiniz. Böylesine büyük bir soruşturmada elbette delil ve faillere ulaşamayabilirsiniz. Hala Turgut Özal’a düzenlenen hain suikastın failleri bulunamadı. Onun için bu kadar failin bulunduğu, bu kadar ekonomik zararların olduğu büyük suç teşebbüsü ve eylemlerinde elbette mahkemelerin eline deliller geç ulaşabilir. Bu anlamda bağımsız yargıya güvenimiz tamdır. İnşallah bu noktada yargı önünde hesabın sorulacağına inancımız tamdır" ifadesini kullandı.

Özkan, ​Ermenistan’ın Azerbaycan’a saldırısıyla ilgili de "Azerbaycan’a yönelen tehditlerin aynı zamanda Türkiye'ye yöneldiğini biliyoruz. Bu anlamda Azerbaycan'a yönelik bir saldırı varsa aslında bunun arka planında nihai hedefin Türkiye olduğunun farkındayız. Türkiye Cumhuriyeti olarak Azerbaycan'a desteğimiz tamdır. Yüreğimiz birlikte atmaktadır. Azerbaycan'ın yanında sözde değil, özde yanında olmamız gerekir" açıklamasını yaptı.

6 yıl sonra başlatılan 'Kobani eylemleri' soruşturmasında 82 kişi için gözaltı kararı verildi. Aralarında Kars Belediye Eş Başkanı Ayhan Bilgen, eski HDP'li milletvekilleri ve MYK üyelerinin olduğu 17 kişi tutuklandı.