Belediyelere kayyum atanarak el konulması Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin Eylül ayı toplantısında değerlendirildi. Diyarbakır belediye meclisinin AKP'li üyesi Ahmet Fikret Öcal, kayyum atamaları için “Amasız ve fakatsız temel ilke olarak halkın iradesinin gasp edilmesine veya elinden alınmasına karşı olduğumuzu belirtmek istiyoruz” dedi.

24’ü Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) belediyesi olmak üzere 28 belediyeye kayyum atanarak el konulması Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin Eylül ayı olağan meclis toplantısında değerlendirildi.

Toplantıda konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin AKP'li Meclis Üyesi Ahmet Fikret Öcal, kayyum atamaları ile ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Ülkenin olağanüstü bir durumdan geçtiğini herkesin bildiğini dile getiren Öcal’ın, meclis toplantısındaki konuşması şöyle:

“Amasız ve fakatsız temel ilke olarak halkın iradesinin gasp edilmesini veya elinden alınmasına karşı olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Biz halkın ve milletin iradesine saygı duyuyoruz. Ama bu olağanüstü dönemin getirmiş olduğu bazı uygulamaları hukuk içerisinde kalmasını, en kısa zamanda Büyükşehir Belediye Yasası olan 5216’nın yeniden yürürlüğe konması veya 5393 Belediyeler Yasası’nın yeniden yürürlüğe girmesini arzuluyoruz.

“Belediyeler idari ve mali yönden özerk, tüzel yapılardır. Bunlar özerk ve tüzel yapılar olmasıyla birlikte belli kanunlarla birlikte yönetilmesi gereken kurumlardır. Halkın vermiş olduğu bu desteği, halkın yararına ve halk için kullanarak çaba sarf edilmesi gereken kurumlardır.

“Yapılan hukuksuzlukların bir an önce giderilmesini arzuluyoruz. Her şeyin hukuk içerisinde değerlendirilmesini talep ediyoruz ve halkın iradesinin yanında olduğumuzu, amasız ve fakatsız söylemek istiyorum.”

KIŞANAK: KAYYUM ATAYANLAR DA MUVAFFAK OLAMAYACAK

Toplantıya başkanlık yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ise Sur ve Silvan ilçe belediyelerine kayyum ataması yapıldığını anımsatarak, halkın iradesine müdahale edildiğini söyledi.

Halkın iradesinin sandıkla ve seçimle tecelli ettiğini ifade eden Kışanak, “Yerel yönetimlerin seçimle göreve gelmiş kişiler dışında yönetilmesi mümkün değildir. Anayasa’ya aykırıdır ve halkın iradesini hiçe saymaktır” diye konuştu.

Kışanak, Türkiye’de çokça darbeler ve darbe girişimleri yaşandığını, ancak bunların hiçbirinin muvaffak olmadığını, kayyum atayanların da muvaffak olamayacağını dile getirdi.