AKP, bir koalisyon hükümeti kurulsa bile 258 milletvekiline karşı 80 milletvekili olan bir partiye TBMM Başkanlığı’nı vermek istemiyor. Nitelikli çoğunluk hesaplarını yapan AKP kendi adayını 4. turda seçtirmeyi hedefliyor.

Cumhuriyet’ten Emine Kaplan’ın kulis bilgilerine dayandırdığı haberine göre AKP’de muhalefetin bir aday üzerinde anlaşmasının zor olduğu, en fazla oyu alan adayın seçileceği son turda seçimin kazanılabileceği beklentisi dile getiriliyor.

AKP’de diğer partilerin de sıcak yaklaşabileceği Ahmet İyimaya’nın adı öne çıkıyor.

YSK’nin resmi sonuçları ilan etmesinin ardından TBMM’de yapılacak ilk seçim Meclis Başkanlığı için olacak. TBMM İçtüzüğü’ne göre Meclis’in toplandığı ilk günden itibaren 5 gün adaylıklar için başvurulabilecek. Adaylık süresinin bitiminden itibarense 5 gün içinde seçim tamamlanacak. Başkanın seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tamsayısının üçte iki (367) ve üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oy alan 2 aday için 4. oylama yapılacak. 4. oylamada en fazla oy alan üye, başkan seçilmiş olacak.

AKP, bu takvime ve turlarda aranacak nitelikliğe çoğunluğu dikkate alarak 4. tura göre hesap yapıyor. Bir koalisyon hükümeti kurulsa bile 258 milletvekiline karşı 80 milletvekili olan bir partiye TBMM Başkanlığı’nı vermek istemeyen AKP yönetimi, kendi adayını 4. turda seçtirmeyi hedefliyor. Ancak tüm bu hesapların, koalisyon pazarlıklarına göre değişebileceği, bir partiyle koalisyon konusunda uzlaşılması durumunda AKP’nin de destek verebileceği bir isim olması durumunda hesapların değişebileceği kaydediliyor.