Meclis Genel Kurulu'nda grup önerisi lehine söz alan BDP Bitlis Milletvekili Nezir Karabaş, başta Meclis olmak üzere, insan hakları örgütleri, sivil toplum kuruluşlarından bir komisyon oluşturulmasını, ailelerin başvurusuna gerek kalmadan, toplu mezarlara ilişkin veri bankası kurulmasını önerdi. Karabaş, kurulacak 'Hakikatleri Araştırma Komisyonu' ile bu dönemin sorumluları hakkında işlem yapılmasını isteyerek, ''Ayaklarımızın altında insan cesetleri olduğu sürece bu ülkede toplumsal barış, kardeşlik ve insanlık olmaz'' dedi.

BDP Urfa Milletvekili İbrahim Binici de, öneri lehinde yaptığı konuşmada, bugüne kadarki hiçbir hükümetin, ''faili meçhullerden sınıfı geçtim'' diyemeyeceğini söyledi. Binici, ''Kazılar devam ediyor, vicdanınız sızlamıyor mu?" diye sorarak, çöplüklerden cesetler çıktığına işaret etti.

AKP Samsun Milletvekili Ahmet Yeni ise, öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, cinayetlerin sorumlusu kişi veya kurumların bir bir açığa çıkarıldığını, haklarında gereken soruşturmalar yapıldığını savundu. Yeni, iktidarlarında olayların üzerine ciddiyetle gidildiğini ileri sürdü.

AKP Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu da, AKP iktidarıyla, Türkiye'nin, bugün artık faili meçhuller ülkesi olmadığını, güvenlik güçlerince başarılı çalışmalar yaptığını savundu. .

Konuşmaların ardından BDP'nin grup önerisi kabul edilmedi. Genel Kurulda, İller Bankası Anonim Şirketi Hakkında Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine geçildi.

AKP BÜTÜN GİRİŞİMLERİ REDDETTİ

BDP ve CHP’nin Meclis’te faili meçhullerle ilgili araştırma komisyonu kurulması için çeşitli girişimlerde bulundu. Bu girişimler ve sonuçları şöyle:

* 3 Şubat 2010: BDP’nin “JİTEM ve Doğu-Güneydoğu bölgesinde yaşanan faili meçhul cinayetler/kayıplar”la ilgili önergesinin görüşülmesi istemi AKP oylarıyla reddedildi.

* 6 Nisan 2010: CHP grubunun faili meçhul cinayetlerle ilgili araştırma önergesinin TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesine ilişkin önergesine AKP “hayır” dedi.

* 20 Nisan 2010: CHP’lilerin “kanlı 1 Mayıs” olarak anılan 1 Mayıs 1977 katliamının araştırılması için verdiği önergenin görüşülmesi istemi AKP oylarıyla reddedildi.

* 22 Haziran 2010: CHP, önergesinin görüşülmesi için bir kez daha girişimde bulundu. AKP sözcüsü Ayhan Sefer Üstün “Biz aslında öneriyi önemsiyoruz, ama Meclisimizin tatile girmesine az bir zaman kaldı. Tatilden sonra geleceğiz ve bu faili meçhul cinayetlerle ilgili komisyonu kuracağız” demişti.

* 20 Ekim 2010: CHP “tatilden sonra” bir kez daha önergenin görüşülmesi için girişimde bulundu. Ancak, yine AKP oylarıyla reddedildi.

* 3 Kasım 2010: CHP’nin önergesi yine reddedildi.

* 25 Kasım 2010: BDP’nin önerisi bir kez daha reddedildi.

ANF