Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Meclis'teki anayasa değişikliğine ilişkin oylamanın gizli mi yoksa açık mı yapılacağına yönelik açıklamada bulundu. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, bir TV kanalına verdiği demeçte "açık-gizli oy" tartışmalarına dair konuştu.

Canikli, Meclis’teki anayasa oylamasında oylamanın gizli yapılmasının öngörüldüğünü ancak bir milletvekilinin nasıl oy kullanacağına yine de kendisinin karar verebileceğini söyledi. Canikli, açık oy kullanılmasının Anayasa Mahkemesi tarafından bir iptal nedeni sayılmadığını ve "anayasaya aykırı olmadığını" ileri sürdü.

2010 yılında yapılan anayasa oylamasında CHP’li milletvekillerinin oylamaya katılmayarak görüşlerini beyan ettiklerine dikkat çeken Canikli, “Ayrıca bu değişiklik paketinin altında 316 AKP milletvekilinin imzası vardır, bunlar 'evet' oy vereceğini deklare etmiştir, bunun bir gizliliği kalmamıştır” diye konuştu.

AK Parti’nin 330'u bulamayacağı ve kendi içerisindeki vekil firesini engellemek için gizli oylamayı açık bir hale getirebileceği ve yine dokunulmazlıkların kaldırılması sürecinde yaşanan fiili açık oylamanın tekrar etmesi konusunda muhalefetin büyük endişesi bulunuyor. Muhalefet AK Parti hükümetinden oy kullanmayı şekline dair açıklamalara "vekiller açık oya zorlanıyor" tepki gösteriyor.