Özgecan Aslan’ın katledilmesi üzerine AKP sıralarından idam çağrıları yükseliyor. AKP Genel Başkanı Mustafa Şentop’un ardından bu kez de Meclis Adalet Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya "ölümlü cinsel suçlarda idamın tartışmaya açılması" gerektiğini savundu.

Ölümle sonuçlanmayan kadına yönelik cinsel şiddette ise hadım cezasının getirilebileceğini belirten İyimaya, bunun için anayasada gerekli değişiklikler yapılabileceğini söyledi.

Yaşama hakkının olabildiğince caydırıcı cezalarla korunması gerektiğini söyleyen İyimaya, “Partiler, Başkanımız tarafından bu gündemle ziyaret edilerek, toplumun güvenini tazeleyecek ve caydırıcı hukuku yürürlüğe koyacak kısa süreli ve sınırlı bir norm çalışmasının sağlanmasının uygun olacağını düşünmekteyim” diye konuştu.

AB BAKANI: İDAM CEZASI UYGUN OLMAZ

Bugüne kadar yaşanan kadın cinayetleri ve tecavüz vakalarıyla ilgili kadın örgütlerinin çağrılarına kulak tıkayan AKP’de idam konusunda çatlak ses ise AB Bakanı Volkan Bozkır’dan geldi.

İdam cezasının 2000 yılında önemli bir reform süreci kapsamında kaldırıldığını hatırlatan Bozkır “Burada kişisel hislerle devletin reaksiyonunu ayırmak gerektiğini düşünüyorum. Şayet benim kızımın başına böyle bir olay gelseydi ben elime silahı alır bunun cezasını kendim verirdim. Bunun cezasına da katlanırdım. Ama devletlerin reaksiyonlarının bu şekilde olmaması gerekir” dedi.

Bozkır, bu tür suçlar için en ağırlaştırılmış müebbet cezası getirilmesi gerektiğini söylemişti.

Geçen sene peşpeşe yaşanan çocuk cinayetleri ve çocuk tecavüzlerinin ardından idam cezası dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gündeme getirilmişti.

Kaynak: BirGün