AKP’de eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, eski AKP yöneticileri Ayhan Sefer Üstün ve Selçuk Özdağ ile eski milletvekili Abdullah Başçı’nın disipline sevk edilmesinin ardından disiplin sürecine başka isimlerin dahil edilip edilmeyeceği merak ediliyordu. Disiplin kararının verildiği MYK’de, yalnızca Davutoğlu ve 3 eski milletvekilinin değil, Davutoğlu ve Babacan’la bağlantısı olan, yeni oluşumlara destek veren eski milletvekillerinin de yer aldığı partililerin durumunun da ele alındığı kaydedildi. AKP yöneticileri, “Birisi çıkar bunların kuracağı partinin içine girer, ihracı gerektirecek söz ve eylemlerde bulunursa bir işlem yapılır, onları görmeden bir şey yapılmaz” görüşünü dile getirdi.
 
Cumhuriyet'ten Emine Kaplan'ın haberine göre bundan sonraki süreçte yeni oluşumlarla bağlantılı olan isimlerin özellikle kamuoyuna dönük yaptığı açıklamalara dikkat edilmesi, partinin kurumsal kimliğini zedeleyici eylemler içine girmesi durumunda yeni bir değerlendirme yapılması benimsendi.

Bazı MYK üyelerinin, Davutoğlu ve Babacan’a destek veren, toplantılarına katılan isimleri gündeme getirmesi üzerine “Bu kişilerin beyanları şu an hukuken ihracı gerektirmiyor” değerlendirmesi yapıldı.

Bir AKP yöneticisi, Davutoğlu ve arkadaşlarının disipline sevk edilmesiyle ilgili olarak “Hiçbir parti kendi genel başkanına, partisine eleştiri sınırını aşıp hakaret niteliğinde olacak açıklamaları yapan üyesini üye olarak barındırmaz. Velev ki genel başkanlık yapmış birisi olsun. Eğer ihraç etmezseniz partide hizipleşmeler olur, onun söylediğini destekleyenler blok oluşturur, olay yönetim değişsin yerine gelelim gibi bir noktaya gider. Partide disiplini ayakta tutmak gerekiyor” dedi.

İhraç istemiyle disipline sevk kararı verilmeden önce “mağduru oynayarak daha çok taraftar toplar” gibi görüşlerin de dile getirildiğini kaydeden bazı AKP yöneticileri, “Değneği bir taraftan tutabilme imkânımız olmalı. İki tarafı da sıkıntılı olursa tutamayız” diye konuştu.

Parti kulislerinde, ihraç mekanizmasının başlatılarak Davutoğlu’nun parti tabanında ve teşkilatlarda kafa karışıklığına neden olması, bu şekilde taraftar toplaması, parti içi muhalefeti genişletmesi ve parti disiplinini bozmasının engellenmesi stratejisinin izlendiği yorumları yapılıyor. Yeni oluşumlara sıcak bakan, ancak henüz bir bağlantı kurmayan partililerin de bu yolla cesaretinin kırılmasının hedeflendiği kaydediliyor.