Önümüzdeki 7 Haziran seçimler için AKP'den aday adaylığını koyan ve "çözüm süreci"ni de yakından izleyen isimlerden olan siyaset bilimci Hüseyin Yayman'la görüşen Ahmet Hakan, Yayman'ın sürecin gidişatına ve akıbetine ilişkin değerlendirmelerini köşesine taşıdı.

"HÜKÜMET VE HDP ORTAK AÇIKLAMA YAPACAK"

Hakan'a konuşan Yayman, "Çözüm sürecinde bir sorun yok. Artık finale gelindi. Çok güzel işlerin olacağını, yakında Türkiye'de iki baharın birlikte yaşanabileceğini düşünüyorum," derken, "Ne kadar yakın zamanda?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Aslında 15 Şubat'ta, yani Öcalan'ın Türkiye'ye gelmesinin yıldönümünde olacaktı. Fakat olmadı. Martın başında ya da son tarih olarak 21 Mart Nevroz'unda olacak.

Bu süreci takip eden bir bilimadamı olarak benim gördüğüm şu: 4 Şubat görüşmesinde İmralı, HDP heyetine bir mektup veriyor. Mektupta Türkiye'deki çatışma sürecinin bitirileceği söyleniyor. PKK, yakın bir dönemde kongresini toplayacak ve Türkiye'deki silahlı mücadeleyi bıraktığını ilan edecek. Bununla ilgili olarak hükümet kanadı ile HDP ortak açıklama yapacak. Özetle PKK, Türkiye'deki silahlı mücadeleyi bırakmış olacak. Bu muazzam bir şey..."

"HÜKÜMET BİR ADIM, KÜRT SİYASİ HAREKETİ BİR ADIM ATACAK"

Yayman, "ortak açıklama" konusuna ilişkin olarak da devamla şunları söyledi:

"Yapılacak açıklama hükümet heyeti ile HDP heyetinin ortak açıklaması olacak. Bundan sonraki yol haritasında merdiven teorisi geçerli olacak. Hükümet bir adım atacak, Kürt siyasi hareketi bir adım atacak. Bunun içinde bölgede kamu düzeninin sağlanması var. Bunun içinde hasta mahkûmlarla ilgili düzenlemeler var. Müzakerelerin hızlandırılması var. Bütün bunları kapsayan karşılıklı adımlar. Akla gelebilecek tüm konular yeni yol haritasının içinde."

"PKK SİLAH BIRAKMAYACAK, TÜRKİYE'DEKİ ÇATIŞMADAN ÇEKİLECEK"

Ahmet Hakan'ın "silah bırakma" konusuna ilişkin sorusunu da yanıtlayan Yayman; PKK Kongresi'nin toplanacağını ve "Türkiye'de silahlı mücadeleyi sonlandırdık" diyeceğini savunarak, 2013'te başlayan ancak yarım kalan sınır dışına çekilmenin yeniden başlayacağını ve tamamlanacağını öne sürdü. Yayman devamla da "Ama PKK, silah bırakmayacak. Rojava meselesi ve Ortadoğu'daki altüst oluşlar devam ettiği için oradaki varlığını sürdürecek. Türkiye'deki çatışmadan çekilmiş olacak," dedi.

"ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE ÇÖZÜM VE BARIŞ GELECEK, ÇİFTE SEVİNÇ YAŞAYACAĞIZ"

Türkiye'nin 30 yıllık çatışmalı dönem içerisinde hiç yaklaşmadığı kadar çözüme yaklaştığını savunan Yayman, "Önümüzdeki günlerde hem baharın gelmesi hem de çözümün ve barışın gelmesi nedeniyle çifte sevinç yaşayacağız," dedi.

Söyleşinin tamamına gitmek için tıklayınız.

(Demokrat Haber)