CNN Türk'te bir programda AKP'li Ayhan Oğan'la girdiği hararetli tartışmayla gündeme gelen CHP'li Aykut Erdoğdu, bu sabah RS FM'de Enver Aysever'in programına katıldı.

Darbe komisyonu çalışmalarıyla ilgili konuşan Erdoğdu, "Cemaat öylece sızmadı, Cemaat'i devlete AKP yerleştirdi. 2002’de Cemaat’e devletin anahtarını verdiler" dedi.
 
CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, RS FM'de gündeme dair açıklamalarda bulundu. Cinsel saldırı suçlularında saldırganın mağdur çocuklarla evlenmeleri halinde cezanın ertelenmesini içeren Meclis önergesiyle ilgili konuşan Erdoğdu, "Hukukçu değilim ama rıza mıza diyerek, bu şekilde tecavüzcüsüyle çocukları evlendirmek gibi bir niyetleri var. 4 bin mağdur varmış. Başlıyor süreç. İstedikleri düzene doğru açık düzenlemeler yapmaya başladılar. Sapıkça bir zihniyetin kanuna geçmiş hali" ifadelerini kullandı.

Darbe Komisyonunda neden Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ya da MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın dinlenmediğinin sorulması üzerine Erdoğdu, "Kırmızı liste var. Asıl dinlenecekler bunlar" dedi.

Darbe girişimi sonrası için "AKP tüm partilerin gözünün içine bakar hale geldi" diyen, bunun sonrasında da araştırma komisyonunun kurulduğunu belirten Erdoğdu, "Dört parti ortak önerge verdi, bir daha darbe olmasın diye alınması gereken önlemleri belirleyecektik. Divanına muhalefeti de koyun dedik, istemediler. Başkanı, divan üyesini, hepsini kendileri belirledi. Sonra ne oldu? Hangi uzman, konuk çağırılacak? Komisyon karar vermeli. Komisyonun yetkisini komisyonun başkanına Reşat Petek'e verdiler. Sonra komisyonun çalışmasına geldik. Biz bir uzman önerdik. Ankara Cumhuriyet Başsavcısı'nı önerdik. Kabul etmediler. En sonunda bu darbe millete karşı oldu, millet öğrensin, dedik. Yok, komisyon canlı yayınlanmayacak dediler. Kamera olunca heyecanlanıp, çalışamıyorlarmış. Darbe komisyonunun kırmızı listesi var. Bunlar asıl dinlenecekler. Genelkurmay, kuvvet komutanları, MİT müsteşarı, yardımcıları. Onlar gelmezse komisyon çalışamaz ki. Gerekirse bir daha bir daha çağrılacak" diye konuştu.

‘NECDET ÖZEL'İN FETÖ'DEN HİÇ Mİ HABERİ OLMADI?'

Eski Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in neden komisyona gelmediğinin sorulması üzerine "Kendisine zor sorular sorulabileceğini biliyor" diyen Aykut Erdoğdu, "Mesela bütün kuvvet komutanları istifa ederken sen neden görevde kaldın? MİT'ten sana rapor geldi mi? Ergenekon, Balyoz olurken niye ses etmedin? Hiç mi haberin olmadı ordudaki Fethullahçı yapılanmadan? Cumhurbaşkanı sana ne talimat verdi? Bunları sorardım" diyerek Özel'e sorularını yöneltti. "Necdet Paşa öncelikle kendisine, Meclis'e, halka saygısızlık etti" diyen Erdoğdu, "O görev sizin babadan oğula kalma görevleriniz değil. Türkiye Cumhuriyeti'nin Genelkurmay Başkanlığı'nı yaptınız. Yazık günah. Tabii Necdet Özel'e gelene kadar önümüzde 317 AKP milletvekili var" dedi. Darbe girişimine kadar nasıl gelindiği üzerine, "Bu bence Hilmi Özkök'le başlamış süreçtir" diyen Erdoğdu, "İlker Başbuğ ve Işık Koşaner'in büyük mücadelesi var. Yaşar Büyükanıt'ın ne yaptığını bilemiyoruz. Bu arada komisyonla ilgili en on olan şu… Şimdi karar almışlar Periscope yayınını engelliyorlar. Zor kullanıyorlar işte. Biz dört kişiyiz, onlar dokuz kişi. Kavga edince de CHP kavga etti oluyor" diye konuştu.

'HAKAN FİDAN, CUMHURBAŞKANINA NEDEN HABER VERMEDİ?'

Aykut Erdoğdu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan darbe komisyonuna gelirse ona ne soracaklarının sorulması üzerine, "Genelkurmay Başkanı ile ne konuştun? Saat 14.00'te bir pilot sana uçuş tulumuyla gelip darbe olacak diyor, neden başbakana ve cumhurbaşkanına haber vermedin? O gece neredeydin? Diyanet İşleri Başkanı'yla yemeğe mi gittin o gece? Elinde 100 bin kişilik FETÖ'cü listesi varken, darbeden haberin yok muydu?" ifadelerini kullandı.

Erdoğdu, "Komisyona gelip şunu söyleyemem, bunu söyleyemem, büyük devlet masalı anlatıyor emniyet müdürleri. Halkla devlet birdir. Ama bazı faşist kafalar devlet diye kendi suçunu günahını halka yutturmaya çalışıyor. Devletimiz büyüktür diyerek kendi suçlarının üstünü örtmeye çalışanlara karşı dikkatli olunmalıdır. Madem büyük devletin vardı da iki yüz kişi nasıl öldü 15 Temmuz'da. Bize masal anlatıyorlar. Kimi kandırıyorsunuz?" dedi.

‘CEMAAT'İN HAKAN FİDAN YERİNE BAŞKA BİR ADAYI VAR MIYDI?'

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'a komisyona katılmasını tavsiye eden CHP'li Erdoğdu, "Gelip, o gece ile ilgili bilgi verebilir. Biraz yürekli olun ya. Generaller üstü kapalı siyasiler karar verdi terfilere diyorlar. Bizim elimiz kolumuz bağlı, siyaset karar verdi diyorlar. Emre Taner diyor ki, açılım sürecini MİT olarak yürütürken başarısızlığın en temel sebebi bu işin parlamentoda ortak iradeyle olmamasıdır diyor. Dönemin Başbakanı Erdoğan o zaman siyaseten kimseyle başarıyı paylaşmak istemedi diyor. Rezalete bakın. Sonra ne oluyor? Geldiğimiz süreçte 1000 can kaybı. Ülke bölünüyor. Emre Taner, Habur ihanettir, diyor. OSLO sürecini kim sızdırdı diyor mesela. Genelkurmay diyor ki, MİT bilgi vermedi. Emre Taner ise ben bu konuda Genelkurmay'a bilgi verdim, dedi. Söyledikleri tarihi bilgilerdir" ifadelerini kullandı. Erdoğdu, eski Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Emre Taner'e, Hakan Fidan MİT'in başına gelirken Cemaat'in başka bir adayı var mıydı diye sorduğunu söyledi.

‘CEMAATİ DEVLETE YERLEŞTİREN AKP'DİR'

Erdoğdu, "AKP yolsuzluk yapmayan masum bir partiye dönüştü, öyle değil bu iş. Cemaat öylece sızmadı devlete, yerleştirildi. Kim yerleştirdi cemaati? AKP. Devlete, TSK'ya, CHP'ye, MHP'ye darbe yaptı mı? Yaptı işte, Ergenekon, Balyoz… Yolsuzluk var mı? Sonuna kadar var. Cumhuriyet tarihinde görülmediği yolsuzluk, ahlaksızlık var. Peki Cemaat bu işi niye yaptı, millete hayır olsun diye mi? Hayır, hükümeti devirmek için yaptı. Cemaatin ekibinin darbe yapmak üzere yola çıkmış olması AKP'yi temizler mi? Asla temizlemez. Ayakkabı kutuları yok mu? Bakanların rüşvete bulanması, Reza'nın önüne yatılması, 700 bin liralık saat takması, bunlar yok mu?" yorumunu yaptı.

‘CEMAAT DARBE YAPSIN DİYE AKP ELİYLE YERLEŞTİRİLDİ. SONRA İKİSİ KAVGA ETTİLER'

Erdoğdu, darbe girişimine giden süreçte FETÖ'nün devlete sızma girişimleri ve bu konuda AK Parti'nin aldığı konumla ilgili olarak şunları kaydetti: "Cemaat darbe yapsın diye AKP eliyle yerleştirildi. Sonra ikisi kavga ettiler. Sonra 17-25 Aralık ve 15 Temmuz oldu. Bu sızma değildir, teslim etmedir, yerleştirmedir. Cinayet bir günlük bir şey değildir. 246 insanın canına mal oldu. 1980'den itibaren devlete gizli gizli sızdılar, AKP döneminde istedikleri gibi yerleştirildiler. AKP'liler şu konuda haklı; Cemaat 2002 yılından önce yok muydu, vardı. Ama 2002 yılından itibaren devletin anahtarı verildi kendilerine. 80 gerici darbesi Türkiye'deki bütün aydınlık hareketlerin belini kırarak, aydınlanmanın, bilimin vicdanın belini kırarak ABD, NATO İslamı'na, gladyo milliyetçiliğine teslim etti. Gülen bunun bir parçası, öbür parçası da Erdoğan'ın kendi zihniyetinden olan Necmettin Erbakan'dır." (Kaynak: Sputnik)