CHP’nin ülke genelinde bir kampanyaya dönüştürdüğü, Merkez Bankası’nın 128 milyar dolarlık rezerv kaybıyla ilgili sorusu, genel görüşme ve araştırma önergeleriyle Meclis gündemine de taşındı.

Meclis Genel Kurulu’nun salı günü yapılan oturumunda İYİ Parti’nin Merkez Bankası rezerv kaybı ile ilgili araştırma önergesi, AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi. Önergenin görüşmelerinde AK Parti adına konuşan Gaziantep Milletvekili Abdullah Nejat Koçer, pandemi sürecinde yaşanan olumsuzluklara değindi, “Belirli dönemlerde döviz kurundaki aşırı dalgalanmayı, Merkez Bankası ve hükûmetimiz, zamanında etkili olarak uyguladığı sıkı para politikası ve diğer önlemlerle kontrol altına almış ve almaya devam etmektedir” dedi. Koçer Merkez Bankası rezervleriyle ilgili soruya ise “Merkez Bankası'na ilişkin alınan her karar, Türkiye'nin refah seviyesini artırmak içindir; alınan her karar, 83 milyona güçlü bir gelecek inşa etmek içindir” yanıtı vermekle yetindi.

'KAYBOLAN REZERVDEN BAHSETMEK ART NİYETLİ BİR SÖYLEMDİR'

Aynı gün CHP grubu adına Merkez Bankası'ndaki 128 milyar doların hangi yöntemlerle kime satıldığı; döviz rezervlerinin tüketilmesinin yol açtığı sorunlar ve sorumlularının belirlenmesi için genel görüşme yapılması için önerge verildi. AKP grubu adına konuşan Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, Merkez Bankası bilançosunda bir varlığın azalması hâlinde yerine başka bir varlık girdiğini söyledi, “Bilanço açık ve net bir şekilde ortadayken buharlaşan ve kaybolan bir döviz rezervinden bahsetmek anlamsızdır; bu, tamamen art niyetli bir söylemdir” değerlendirmesinde bulundu.

CHP’Lİ TANAL 17 KEZ SORDU: 128 MİLYAR DOLAR NEREDE?

Meclis Genel Kurulu’nun çarşamba günkü oturumunda da CHP’li çok sayıda milletvekili “128 milyar dolar nerede?” sorusunu yöneltti. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "128 milyar dolarla ilgili Recep Tayyip Erdoğan'ın söylediklerinden hangisi doğrudur?” diyerek, “Para yerinde duruyor, Salgında harcadık, TL'nin itibarını korumak için döviz işlemlerinde kullandık" şeklindeki 3 açıklamayı paylaştı ve “Cevap D şıkkı, hiçbiri” açıklamasını yaptı. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da, 17 kez “128 milyar dolar nerede?” sorusunu tekrarladı.

'VARLIKLAR BUHARLAŞMAZ; BAŞKA BİR NİTELİĞE DÖNÜŞÜR'

CHP’li milletvekillerinin sorusuna eski Kalkınma Bakanı, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz yanıt verdi. Merkez Bankası'nın Türkiye’nin içinde bulunduğu şartları dikkate alarak birtakım tedbirler aldığını söyleyen Yılmaz, “Dünyanın yüzde 3,5-4 küçüldüğü bir ortamda yüzde 1,8 büyüdüysek bu kendiliğinden olmadı. Bunlar, işte, bu alınan tedbirlerle oldu. Her şeyin elbette bir bedeli var” dedi. Merkez Bankası rezervleriyle ilgili “Bu döviz uçtu, buharlaştı” şeklindeki anlatımın doğru olmadığını söyleyen Yılmaz “Merkez bankalarının varlıkları buharlaşmaz, bir varlık bir nitelikten başka bir niteliğe dönüşür; dolarken TL olur, TL iken altın olur, başka bir şeye dönüşür. Bu dönüşüm esnasındaki değerleri sorgulayabilirsiniz, tartışabilirsiniz o ayrı bir tartışma ama varlıklar buharlaşmaz, bir varlıktan diğer bir varlığa dönüşür. Ekonominin ihtiyaçları çerçevesinde merkez bankaları bu kararları alırlar ve uygularlar” yorumunda bulundu.

'MUDANYA İŞİ OLMASA BU KADAR BÜYÜMEZDİ'

Merkez Bankası rezervi 128 milyar doların nerede olduğu sorusuna dair Meclis’te AKP grubundan açıklamalar bunlarla sınırlı kalırken, parti kulislerinde farklı değerlendirmeler de yapıldı. CHP’nin “128 milyar dolar nerede?” sorusunun yer aldığı pankartın ilk kaldırıldığı Mudanya ilçesinde yaşananları hatırlatan bir partili müdahaleyi eleştirdi, “Mudanya işi olmasa bu kadar büyümezdi” dedi.

'BU AKLI KİM VERİYOR?'

CHP’nin il ve ilçe binalarına asılan pankartların indirilmesinin doğru olmadığını söyleyen bir başka partili ise “Cumhurbaşkanına hakaret” gerekçesi ile bu işlemin yapılmasına da tepki gösterdi, “Cumhurbaşkanına hakaret ne demek! Bu aklı kim veriyor! Savcı eliyle Erdoğan bağı kuruluyor. Büyük hata” değerlendirmesinde bulundu.