Çözüm sürecinin "olmazsa olmazı" olarak nitelendiriken "İzleme Kurulu"na karşı çıkan, "Dolmabahçe Deklarasyonu"nu reddeden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın söylemlerine rağmen, Kürt Hareketi'nin çözüm sürecine zarar verdiğini savunan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, çözüm sürecinin geleceğini de AKP'nin geleceğine bağladı.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Başbakanlık Merkez Binada basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Akdoğan, "Çözüm Süreci ile ilgili son günlerde yaşanan tartışmalar. HDP Heyeti ile sizin yaptığınız görüşmenin ardından, Sayın Cumhurbaşkanı açıklamalarda bulundu. Bu tartışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna, Demirtaş'ı hedef alarak yanıt verdi. "Çözüm Süreci'nde önemli bir aşamada olduğumuzu biliyorsunuz" diyen Akdoğan, "Sayın Demirtaş'ın ve Kandil'in geçen hafta yapmış olduğu açıklamalar sürecin ruhuna uymuyor. Gelinen aşamanın hassasiyetlerine uygun düşmemiştir, adeta süreci zehirlemiştir, iklimi bozmuştur" diye konuştu.

ERDOĞAN'A ARKA ÇIKTI, "ONSUZ OLMAZ" DEDİ

Çözüm sürecinde "İzleme Kurulu'na, Dolmabahçe Deklarasyonu"na karşı olduğunu belirten ve bu yüzden de Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından eleştirilen Erdoğan'ı "sürecin mimarı" olarak tanımlayan Akdoğan, "Cumhurbaşkanımız bu sürecin mimarıdır ve ona savaş açan bir yaklaşım kabul edilemez. Bu sürece de bir fayda sağlamaz, öncelikle bunun bilinmesi gerekir. Sayın Erdoğan'ı kimse Çözüm Süreci'ne karşı gibi bir konuma da indirgeyemez" diye konuştu.

ERDOĞAN'IN SÖZLERİ TALİMAT!

"Cumhurbaşkanının yeterli düzeyde bilgilendirilmediğiyle ilgili tartışmalar başladı, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna da Akdoğan, "Süreçte bir bilgilendirme eksikliği varsa bu bize aittir ve bunu telafi ederiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuda sözleri bizim için talimattır. Sayın Erdoğan herhangi biri değildir. Sayın Cumhurbaşkanımız hem AK Parti'nin Kurucu Genel Başkanıdır, hem de bu siyasi hareketin lideridir. Onun pozisyonu, süreç açısından hayati önemdedir" karşılığını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "sistem sürdürülemez, başkanlık sistemine geçilmeli" sözlerini de değerlendiren Akdoğan, "Sürdürülmeyeceği konusu çok önceden beli olan bir konu. Ben daha önce yaptığım açıklamalarda halkın cumhurbaşkanını seçmesiyle birlikte yeni bir parametrenin sisteme girdiğini, zaten sürdürülemez hale gelen sistemin bu yeni parametreyle daha da süreci zorlaştıracağını vurgulamıştım" dedi.

HER ŞEYİ AKP'NİN KADERİNE BAĞLADI

Akdoğan, son günlerde AKP içerisinde başlayan tartışmalara ilişkin de, AKP'nin büyük bir aile olduğunu ve kişisel polemikler veya hataların bu yapıya zarar vermeyeceğini savunarak, AKP'nin seçimlerden güçlü çıkmasının çözüm süreci, yeni anayasa, güven ve istikrar için gerekli olduğunu söyledi.