Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, TRT Haber'de katıldığı televizyon programında, "HDP'nin aldığı oylar nedeniyle AKP'nin tek başına iktidar olamadığını ve bu nedenle de Türkiye'de istikrar ve güvenin yittiğini" ileri sürdü. Akdoğan, "Bölgede insanlar HDP'ye oy verdiler, Çözüm Süreci için oy verdiler, ortada süreç yok. HDP bunu yapabiliyor mu? Yapamıyor. Kim yapabiliyor bunu? Güçlü bir AK Parti iktidarı yapabiliyor. Çünkü o başlattı, o sürdürüyor," diye konuştu.

Akdoğan, şunları söyledi:

"HDP'ye dönük eleştiriler, Çözüm Süreci için AK Parti'nin ne kadar gerekli olduğu veya AK Parti'nin iktidar olabilmesi için bir kaç puanın çok önemli olduğu ve rehavete kapılmamak lazım gibi bir takım uyarılarda bulundum. Seçimden sonra çoğunun maalesef doğru çıktığını gördük. AK Parti iyi bir oy almasına rağmen tek başına iktidar olamadı. 'Güven ve istikrarın devamı AK Parti varsa, bu varsa, AK Parti varsa Çözüm Süreci var' derken bu bir tehdit değildi. AK Parti güçlü bir şekilde iktidar olmadığı zaman kim yapacak bunu? Bölgede insanlar HDP'ye oy verdiler, Çözüm Süreci için oy verdiler, ortada süreç yok. HDP bunu yapabiliyor mu? Yapamıyor. Kim yapabiliyor bunu? Güçlü bir AK Parti iktidarı yapabiliyor. Çünkü o başlattı, o sürdürüyor."

TÜM HER ŞEY 'SÜRECİN SELAMETİ İÇİN'MİŞ

HDP'yi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaretle suçlayan Akdoğan, 'çözüm sürecinin aktörlerini' hedef alan "paralel yapı", "ulusalcı kesimler" ve "statükocu blok" olarak adlandırdığı çevrelere de HDP'nin 'kendini kullandırdığını' ileri sürerek, "Buradan nasıl Çözüm Süreci'nin hayrına bir sonuç bekliyorsun? Ben bunu eleştiriyordum. Eleştirirken de HDP barajı geçmiş geçmemiş değil mesele. Bütün eleştirilerim sürecin selameti içindi. Süreç için bu kadar emek verdik. Demokratik Açılım Süreci, Milli Birlik Kardeşlik Süreci, Oslo'da yaşananlar ve Çözüm Süreci. Kürt kardeşlerimizi kucaklamak için, bölgenin gelişimi için, demokratik iklimin ıslahı için birçok çaba yaptık" diye konuştu.

HDP'NİN PKK'YE YÖNELİK ÇAĞRILARI

HDP'nin PKK'ye yaptığı 'eylemlere son verme' çağrısı da sorulan Akdoğan, şöyle yanıt verdi:

"Hep şunu söyledim seçimden önce silah yukarı gidecekse siyaset aşağı gidecek. İkisi birden yükselirse burada bir sorun var demektir. HDP'nin barajı geçmesine ben ilkesel olarak eleştiri getirmedim. Sen bir taraftan yükselirken diğeri de yükselirse, silah da etkisini sürdürmeye çalışırsa burada bir problem olur. Onlar maalesef bu tavrı ortaya koyamadı. Artık silah tamamen devre dışı kalmalı."

ÖNCE 'DEMOKRASİ' DEDİ, SONRA DA HDP'NİN SEÇİM HÜKÜMETİ İÇİNDEKİ VARLIĞINI SORGULADI

HDP'nin siyasette geldiği yeri Türkiye demokrasisinin başarısı olarak niteleyen Akdoğan, hemen ardından da "HDP'nin bir şekilde geçici seçim hükümetinde olması, bunun vebali MHP'ye aittir ve bu bir AK Parti iktidarı değildir, AK Parti'nin HDP ile koalisyonu değildir, bir hükümet ortaklığı değildir. Bu, Anayasa'nın zorunluluğudur" ifadelerini kullandı.