Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, yatırım ortamının iyileştirilmesi reform paketini açıkladı.

İflas ertelemeyi kaldırdıklarını açıklayan Aktağ, "İflas erteleme ile konkordatoyu bir araya getirerek yeni bir reform hazırladık" dedi.

Akdağ'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

“İflas ertelemeyi kaldırıyoruz; iflas erteleme ile konkordatoyu bir araya getirerek yeni bir reform hazırladık. Detayları önümüzdeki günlerde Adalet Bakanı açıklayacak.

Şirketlerin tasfiyesinden ziyade ticari hayata devamını esas alıyoruz.

İflas Erteleme Kurumu tamamen yürürlükten kaldırılıyor, konkordato revize edilerek bir Kurtarma Anlaşması Kurumu oluşturuluyor.”

İFLAS ERTELEME NEDİR?

İcra ve İflas Kanunu'nun 179'ncu maddesi uyarınca Sermaye Şirketleri ile kooperatiflerin borçlarının aktifinden fazla olduğu hususu, söz konusu kurumu idare ve temsil ile görevlendirilmiş kimseler veya şirket ya da kooperatif tasfiye halinde ise tasfiye memurları veyahut da bir alacaklı tarafından beyan ve mahkemece tespit edilirse, önceden takibe gerek kalmaksızın bunların iflasına karar veriliyor.

Bu hüküm Türk Ticaret Kanunu'nun 376'ncı maddesinden farklı olup, diğer yandan; kurumu idare ve temsil ile görevlendirilmiş kimseler veya alacaklılardan biri, şirket veya kooperatifin mali durumunun iyileştirilmesinin mümkün olduğuna dair bir iyileştirme projesini mahkemeye sunması halinde söz konusu kurumun iflasının ertelenmesini isteyebiliyor.

Mahkeme projeyi ciddi ve inandırıcı olduğunu gösteren bilgi ve belgelerin mahkemeye sunulması zorunlu kılıyor. Aynı Kanun'un 179/a maddesi uyarınca Mahkeme, iflasın ertelenmesi isteminde bulunulması halinde, şirket veya kooperatifin mevcut durumunu belirlemeye yönelik envanter düzenlemesini ve yönetim kurulunun yerine geçmesi ya da yönetim kurulu kararlarını onaylamak üzere bir kayyum atar, ayrıca şirketin veya kooperatifin mal varlığının korunması için gerekli diğer önlemleri alıyor.

KONKORDATO NEDİR?

Herhangi bir sebepten dolayı işleri bozulmuş, ödeme gücünü belli ölçüde kaybedip mali durumu bozulmuş iyi niyetli ve dürüst borçluları korumak amacını taşıyan müessese. Konkordato, borçlunun alacaklılarının 2/3'ü ile (bu orana denk gelen alacaklıların alacak tutarının da borçlunun borçlarının 2/3'ü oranında olması gerekir) yaptığı, ticaret mahkemesinin de tasdiki ile geçerlilik kazanan bir anlaşma. İmtiyazsız alacaklılar borçlunun borçlarının belirli bir yüzdesinden feragat eder ve borçlu da, borçlarının konkordatoda kabul edilen kısmını ödeyerek borçlarının tamamından kurtulabilir.