2002 genel seçiminde yüzde 34.28, 2007 genel seçiminde yüzde 46.58 oy alan Ak Parti, dünkü genel seçimde de oyunu artırarak üçüncü kez üst üste iktidar oldu. Buna karşın, yapılan yasal düzenleme nedeniyle 2007'deki 341 sandalye sayısını bu seçimde alamadı.

Ak Parti, anayasa değişikliği için TBMM'de referandum sınırı alan 330'a da ulaşamadı. Önceki seçimlere göre oy oranını artırsa da anayasa değişikliği için 350 civarında sandalye bekleyen Ak Parti yönetiminde bu sonuç hayal kırıklığı yarattı. İktidar partisinin milletvekili çıkaramadığı il sayısı da 3'e çıktı. Daha önceki seçimlerde sadece Tunceli'de milletvekili çıkaramayan Ak Parti, bu illere şimdi Hakkâri ve Iğdır'ı da eklemiş oldu. Sahilde oyunu artıran Ak Parti'nin doğuda ise oyunun azalması dikkati çekti.

Bakan kaydırması sonuç verdi

Ak Parti oy almakta sıkıntı yaşadığı başta İzmir, Antalya ve Mersin olmak üzere sahil illerinde oylarını artırdı. Böylece Erdoğan'ın sahillere, güçlü kabine üyelerini kaydırarak oy alma hesabı da tutmuş oldu.

İktidar partisi yerel seçimlerde büyükşehir belediyesini kaybettiği Antalya'da oyunu artırarak CHP'den rövanşı aldı. 2007 genel seçiminde bu ilde yüzde 34 oy alan Ak Parti bu oranı bu seçimde birinci parti olarak geçti. Erdoğan Antalya'ya İzmir milletvekili Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ü kaydırmıştı.

Ak Parti İzmir'de ikinci parti olsa da oylarını artırdı. Erdoğan, İzmir'de oyların artması için İstanbul milletvekili olan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ı ve Erzincan milletvekili eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ı İzmir'den aday göstermişti.

Ak Parti bir diğer sahil kenti olan Aydın'da ise oyunu artırmasına rağmen 2007 genel seçimindeki birinciliğini CHP'ye kaptırdı.

Ankara milletvekili olan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın kaydırıldığı bir başka sahil kenti Mersin'de ise Ak Parti oylarını artırdı.

Ak Parti, bir başka sahil kenti olan Muğla da ise ikinci parti olmasına rağmen oylarını artırdı. Ayrıca diğer sahil kentleri olan Çanakkale ve Balıkesir'de de oy artışı sağladı.

Manisa Milletvekili olan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın aday gösterildiği Bursa'da ise Ak Parti az da olsa oyunu artırdı.

Diyarbakır, Hakkâri'de oylar düştü

Ak Parti; Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Mardin, Van ve Batman da ise oyları düşürdü. Bu illerde BDP'nin desteklediği bağımsız adaylar yüksek oy aldı.

Bursa milletvekili olan Devlet Bakanı Faruk Çelik'in aday gösterildiği Şanlıurfa'da ise Ak Parti oyunu artırarak birinci parti oldu.

Gaziantep Milletvekili olan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in kaydırıldığı Batman'da Ak Parti oylarında düşüş yaşandı.

Ankara Milletvekili olan eski İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın kaydırıldığı Kırıkkale'de ise Ak Parti oylarını artırdı. Ak Parti, 3 milletvekilliği olan Rize, Düzce ve Nevşehir, 2 milletvekilliği olan Karaman, Karabük, Kırşehir, Çankırı ve Kilis ile 1 milletvekilliği olan Bayburt'ta tulum çıkardı.

330'u geçemedi

Ak Parti 2002 ve 2007 genel seçimlerine göre oyunu artırsa da milletvekili sayısında düşüş yaşadı. Üçüncü kez üst üste iktidar olarak büyük bir başarıya imza atan Ak Parti, 2007 seçiminde aldığı 341 sandalye sayısını bu seçimde yakalayamadı.

Dünkü sonuçla Ak Parti anayasa değişikliği için referandum sınırı olan 330'a ulaşamadı. Önceki seçimlere göre başarılı gözükse de anayasa değişikliği için 350 civarında sandalye bekleyen Ak Parti'de bu sonuç hayal kırıklığı yarattı.

3 ilde vekil çıkaramadı

Resmi olmayan sonuçlara göre Ak Parti'nin milletvekili çıramadığı il sayısı da 3'e çıktı. Daha önceki seçimlerde sadece Tunceli'de milletvekili çıkaramayan Ak Parti, bu illere şimdi Hakkâri ve Iğdır'ı da eklemiş oldu. Erdoğan'ın Hakkâri mitingine az sayıda kişi katılmıştı. Ancak Erdoğan'ın miting yapmadığı Tunceli'de oyunu yüzde 3 arttırması da dikkati çekti.

Danışmanlar kazandı

Erdoğan'ın Başbakanlık'taki başdanışmanlarından Nabi Avcı Eskişehir'den, Yalçın Akdoğan Ankara'dan, Başbakanlık Özel Kalem Müdür Yardımcısı Çağatay Kılıç ise Samsun'dan milletvekili seçildi. Ayrıca bundan önceki dönem Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan ve koltuğu CHP'ye kaptıran Menderes Türel, Antalya'dan milletvekili oldu. Antalya'dan aday gösterilen başörtülü kadın aday Gülderen Gültekin ise seçilemedi.

Ergenekon soruşturmasına yönelik kitapları ve yorumlarıyla dikkati çeken gazeteci Şamil Tayyar ise Gaziantep'den seçilerek Meclis'e geldi. Eski TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar da Trabzon'dan seçildi. Geçen dönem Meclis dışından Dışişleri Bakanlığı yapan Ahmet Davutoğlu da Konya'dan milletvekili seçilerek Meclis'e girmeye hak kazandı.

Oyunu 5 milyon artırdı

İstanbul'da oyunu artıran Ak Parti'nin, Türkiye genelinde ise 5 milyon oyunu artırması dikkati çekti. Ak Parti, MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin memleketi Osmaniye'nin de içinde bulunduğu 67 ilde birinci parti çıktı.

Trabzonspor'un şampiyonluğu kaybetmesinin ardından ilde tepki alan Erdoğan, Trabzon’da da partisini sandıktan birinci parti çıkarmayı başardı. Erdoğan'ın CHP'yi desteklemekle suçladığı 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in memleketi Isparta'da da Ak Parti birinci yer aldı. Ak Parti'nin Isparta'da oyların yarısını alması da dikkati çekti.

Milliyet