AİHM'in Demirtaş'a ilişkin verdiği tahliye kararını "Bizi bağlamaz" diyerek karşı çıkan AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, siyaset yapmasındaki engellerin kaldırılması için zamanında AİHM'e 3 kez başvuru yapmıştı.  
 
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın siyasi nedenlerle tutuklu olduğunu değerlendirerek, 18'inci Maddenin ihlali üzerinden tahliyesine karar verdi. Karara tepki gösteren AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Karar bizi bağlamaz, karşı hamle yapar işi bitiririz” açıklaması yaptı. 
 
3 KEZ BAŞVURDU
 
Erdoğan, siyaset yapmasının önündeki engelleri kaldırmak için zamanında 3 kez AİHM'e başvuru yapmıştı.   
 
Erdoğan, 1997 yılında yaptığı bir konuşma nedeniyle aldığı cezanın onaylanması ardından, 1999 yılında 'adil yargılama ilkesinin ihlal edildiği' gerekçisiyle AİHM başvurmuştu. 
 
Cezaevinde mahkumiyetini tamamlayan Erdoğan, milletvekili adayı olabilmek için de adli sicil kaydının silinmesi talebiyle 2001 iç hukukta yoluyla sonuç alamaması üzerine 2002 yılında AİHM'e başvuruda bulunmuştu. 
 
Erdoğan, Yüksek Seçim Kurulu’nun milletvekili olamayacağı yönündeki kararını da Eylül 2002'de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götürmüş ve “Bu konuda hukukumuzu son noktasına kadar arama hakkını kullanacağız. Bu mücadeleden ülkem mesafe alarak çıkacaktır” demişti. 
 
Erdoğan, 2003 yılında Başbakan seçildikten sonra AİHM’e yaptığı bütün başvuruları geri çekti.
 
'KENDİLERİNE GÖRE ULUSLARARASI HUKUKTAN BAHSEDERLER'
 
Erdoğan, en son Hollanda ile yaşanan diplomatik kriz sırasında AİHM'e başvuracaklarını açıklamıştı. Erdoğan, 13 Mart 2017 tarihinde yaptığı konuşmada, “Bunlar hukuk tanımazdır. Bunlar işlerine geldiği zaman kendilerine göre uluslararası hukuktan bahsederler. Biz bunları AİHM'de de yaşamadık mı? Şimdi göreceksiniz, AİHM'e de gideceğiz” demişti.