Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk’ün tahliyesine twitter üzerinden ilk yorumlar gelmeye başladı. HDP Genel Merkezi, “Tüm tutuklu siyasetçiler serbest bırakılana dek mücadelemiz sürecek” derken CHP’li Sezgin Tanrıkulu kararın hayırlara vesile olmasını diledi.

İşte o yorumlardan bazıları:

HDP Genel Merkezi: Ahmet Türk'ün hukuksuz ve insanlığa aykırı tutukluluk durumu sona erdi. Tüm tutuklu siyasetçiler serbest bırakılana dek mücadelemiz sürecek.

DBP ‏Genel Merkezi: Bu kararın Eş Genel Başkanımız Sebahat Tuncel, HDP Eş Genel Başkanları ve tüm seçilmişler için emsal teşkil etmesini temenni ediyoruz.

Evrensel Gazetesi’nden Fatih Polat: Ahmet Türk'ün tahliyesi sevindirici ama bu tutuklanmasının ayıbını ortadan kaldırmıyor. Bu tutuklu eş başkanlar ve vekiller için de geçerli.

CHP’li Sezgin Tanrıkulu: Yanlış, adalet ve vicdana aykırı bir karardan nihayet dönüldü. Ahmet Türk tahliye edildi. Geçmiş olsun, devamı olsun ve hayırlara vesile olsun.

NE OLMUŞTU?

İçişleri Bakanlığınca 17 Kasım 2016’da görevden uzaklaştırılan eski Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, Mardin Cumhuriyet Başsavcılığınca hakkında başlatılan soruşturma çerçevesinde 24 Kasım 2016’da tutuklanarak, İstanbul Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna gönderilmişti. Türk, daha sonra ise Elazığ T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna nakledilmişti.

Ahmet Türk, sağlık sorunları nedeniyle tutuksuz yargılanması için yapılan çağrılar üzerine Adli Tıp Kurumuna gönderilmişti. Ancak Adli Tıp Kurumu, bugün Mardin Adliyesine gönderdiği raporda, “Altı ayda bir tıbbi kontrollerinin yapılması şartıyla cezaevinde bulunması hayati tehlike oluşturmamaktadır” ifadelerine yer verdi. Bunun üzerine avukatları, bugün Mardin Sulh Ceza Hakimliğine Türk’ün tahliye edilmesi için talepte bulundu. Talebi değerlendiren mahkeme, Türk hakkında yurt dışı yasağı getirip, adli kontrol şartıyla tahliye edilmesine karar verdi. Türk’ün önümüzdeki saatlerde cezaevinden çıkarılması bekleniyor.