HDP Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Ahmet Türk, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “yeniden kayyum atarız” sözlerine, “Bu öyle kolay olmayacak” sözleriyle cevap verdi.

Demokrasi ve özgürlük mücadelesinin kendileri için kolay olmadığını altını çizen Türk, yıllardan bu yana özgür ve demokratik bir zeminde gelecek için çaba gösterdiklerini ifade etti.

“Bizim mücadelemiz sadece yerel yönetimleri elde etmek değil” diyen Türk, “Amacımız halkımızın bilinçli bir toplum olması, demokratik bir geleceği inşa etmesi gerektiğine inanan bir siyasi partiyiz” dedi.

 Ağır bir süreçten geçildiğine ve 31 Mart seçimlerine de baskı ortamında gidildiğini ifade eden Türk, “Biliyoruz ki; halkımız özgür iradesi ile bugüne kadar yürütülen siyaseti bir yerde reddedecek, demokratik bir gelecek için sesini yükseltecektir. Bundan kuşkumuz yok. Çünkü halkımız Kürt halkı üzerinde yürütülen bu sindirme politikasının farkındadır. Bu nedenle ‘beka sorunu, beka sorunu’ diye ortaya çıkıp, toplumu ikiye bölen, Kürtleri dışlayan, kültürünü ve geleceğini adeta karartmaya çalışan bir anlayışa çok güçlü bir cevap vereceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘VENEZUELA’YI GÖRÜYOR, BU ÜLKEDE SESSİZ KALIYOR’

Belediyelere atanan kayyumlara değinen Türk, “Kayyumların bu bölgede, bu ülkede yeri yok. Kayyumlar halkın iradesini ipotek altına alarak, bugün ortaya çıkmış bir siyaset biçimidir. Bu hukuksuz, adil olmayan bir durum. Halkın iradesine ipotek konularak demokrasi oluşturamazsın” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Venezuela’da Nicolas Maduro hükümetine karşı Juan Guaidó’nun kendisini geçici Devlet Başkanı ilan etmesinin ardından dile getirdiği “Maduro halkın iradesi ile gelmiştir” sözlerini hatırlatan Türk, “Peki burada belediye başkanları halkın iradesi ile gelmedi mi? Venezuela’yı gören anlayış, bu ülkede olan bitenler hakkında sessiz kalıyor. Veyahut bu demokrasi anlayışını görmezden geliyor” tepkisinde bulundu.

‘DEMOKRATİK BİR ANLAYIŞI ESAS ALACAĞIZ’

Yerel seçimlerde iddialı olduklarını ve halkın karşısına projeleri ile çıkacaklarını vurgulayan Türk, kayyumların bölgedeki uygulamalarına işaret ederek, "Belediyeyi adeta mecalsiz, bütün imkanlarını çarçur ederek, 31 Mart’ta 5 kuruşu olmayan, borçlanmış bir belediye ile bizi karşı karşıya bırakmak istiyorlar. Amaçları tabi ki; halk ile bizleri karşı karşıya getirmek olduğunu biliyoruz. Yapılan ihaleleri nasıl yaptıklarını, belediyeyi 2022 yılına kadar nasıl taksitlerle borçlandırdıklarını, belediyede halktan değil de dışarıdan kişileri getirerek kendi anlayışlarına göre belediyeyi yürütmeye çalıştıklarını biz görüyoruz. Aslında hizmetten çok, demokratik bir belediye anlayışı, toplumu kucaklayan, kadına saygı gösteren, kadının haklarını ve özgünlüğünü esas alan, kadının siyaset içinde olmasını esas alan bir belediye anlayışı ile biz yola çıkacağız. Bu konuda çalışmalarımız olmuştu. Kadın Daire Başkanlığımız gerçekten büyük işler başardı. Bir noktadan sonra da belediyeyi halkın belediyesine dönüştürdüler. Bugün ve yarın da aynı mantıkla aynı siyaset anlayışı ve halka hizmet anlayışı ile ortaya çıkacağız” dedi.

‘KARAKOLA GİTMEK DAHA KOLAY'

Sözlerinin devamında, kendilerine ait birçok projeyi kayyumların kendileriymiş gibi lanse edildiğini aktaran Türk, “Aradan geçen 3 yıla rağmen taş üstüne taş konulmuş değildir. Bir karakola girmek artık belediye girmekten daha kolay” değerlendirmesinde bulundu. Kent konseyi, mahalle meclisleri ve kooperatifleri yeniden hayata geçireceklerini kaydeden Türk, çiftçilerin ürettiği ürünleri aracısız satabilmeleri için pazar ve kooperatifler kurulmasının da öncelikleri arasında yer aldığını ifade etti.

‘YENİDEN KAYYUM ATAMALARI ÖYLE KOLAY OLMAYACAK’

Türk, gazetecilerin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden kayyum atayacakları yönündeki sözlerini sorması üzerine, şunları söyledi:

"Onlar ne yaparsa yapsın demokrasi mücadelemizden asla kopmayacağız. Şunu söylemek istiyorum ki; bu öyle kolay olmayacak. Halkın iradesi ile her seçilenin tekrar tekrar görevden alınması gündeme gelmeyecek. Eğer ki gelirse, bu rejimin 'tek adam rejimi' olduğu daha fazla ortaya çıkacak. Bizim için önemli olan halkımızın bu kayyum siyasetine cevap vermesidir. Bu yürütülen siyasete karşı iradesini ortaya koymasıdır. Biz belediyenin koltuğuna yapılan insanlar değiliz. Bu mücadeleyi de belediye koltuğuna oturmak için yapmıyoruz. Halkımızın iradesini ortaya koymak için çaba gösteriyoruz. Eğer çok istiyorlarsa biz seçimi güçlü bir şekilde alalım ikinci gün kayyum atasınlar.”

‘KAYYUMLARIN NELER YAPTIĞINI HALKIMIZA YANSITACAĞIZ’

Türk, iktidar partisi içindeki milletvekillerinin kayyum uygulamaları nedeniyle kavga ettiklerini de hatırlatarak, “Elbette ki; neler yapılmış bunları çok açık bir şekilde halkımıza yansıtacağız. Bizler hiçbir ihaleyi yüzde 20 kırımın altında vermezken yüzde 5 ila yüzde 7.5 kırımla bu ihalelerin yapıldığını biliyoruz. Bunlar resmi olarak belgelere yansıyan şeyler. Mardin Büyükşehir’in bütçesi 370 milyon iken, 370 milyonluk bir ihale ortaya çıkıyor. Asfaltını da ayrıca belediye ödeyecek. Yani bir ilin bütçesini aşan bir ihale ile yola çıkılıyor. Bunu iyi okumak lazım" ifadelerini kullandı.

‘ENDİŞEMİZ 31 MART DEĞİL, 1 NİSAN SABAHI İÇİN’

Enkaz haline getirilmiş ve devasa bir borç altına girmiş bir belediyeyi almaları durumunda amaçlarını yerine getirip, getiremeyecekleri sorulan Türk, 31 Mart’tan çok 1 Nisan tarihini düşündüklerini belirterek, endişeli olduklarını da ekledi. Buna rağmen çabalayacaklarını belirten Türk, “Bu konuda önce halkımızı bilgilendireceğiz. Ondan sonra çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı