Görevden alınan Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, Irak’ın eski Cumhurbaşkanı ve KYB Genel Sekreteri Celal Talabani’nin cenaze törenine Türkiye’den katılım olmamasını değerlendirdi.

 Talabani’nin cenaze törenine Türkiye’nin devlet protokolünden katılım olmamasının Kürtlerde büyük bir kırılma yarattığını savunan Türk, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Kürtlerle bir sorunumuz yok, Kürtler bizim kardeşimiz’ demesinin hiçbir anlamı kalmadı” dedi.

ANF’den Zeynep Kuray’ın haberine göre, Türk cenazeye İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif’in de katıldığını anımsatarak “Cenaze törenine Şiilerden Sünnilere kadar herkes katılırken, Türkiye tek bir kişi göndermiyor; bu çok ayıp. Bu durumu sadece ben değil bütün Kürtler yadırgadı ve bu ciddi bir kırılmaya neden oldu. Kürtler bugün en çok bunu konuşuyor ve ciddi rahatsızlık duyuyorlar” ifadelerini kullandı.

‘KARDEŞİM DEMENİN HİÇBİR ANLAMI KALMADI’

Türkiye’nin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin 25 Eylül’de gerçekleştirdiği bağımsızlık referandumuna yönelik tutumuna tepki gösteren Türk, ‘Kürtler hiçbir şeye sahip olmasın’ mantığını doğru bulmadığını söyledi.

Türk, “Ben ulusların kendi kaderini tayin etme hakkına inanan biriyim. Dışarıdan müdahaleyi, Kürtler hiçbir şeye sahip olmasın mantığını doğru bulmuyorum. Neden böyle bir tepki, böyle bir öfke duyuluyor? Bu soruyu hükümet yetkililerine sormak lazım” dedi ve ekledi: “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Kürtlerle bir sorunumuz yok, Kürtler bizim kardeşimiz’ demesinin hiçbir anlamı kalmadı”

‘MAM CELAL’İN YOKLUĞU ORTADOĞU VE DÜNYA İÇİN BÜYÜK KAYIP!’

Kürt ve Irak siyasetinin önde gelen aktörlerinden biri olan Celal Talabani’nin çok değeri bir insan ve siyasetçi olduğunu ifade eden Türk, Talabani’nin yokluğunun Ortadoğu ve dünya için büyük kayıp olduğunu söyledi.

Yurt dışına çıkış yasağı olduğu için Talabani’nin cenaze törenine katılamayan Türk, “Mam Celal, sadece Kürtlerin değil Ortadoğu’daki tüm halkların özgür, demokratik bir ortama kavuşmasını istiyordu. Bu anlamda dünyaya geniş perspektiften bakan bir insandı ve ömrünü de bu mücadeleye adadı. Kürtlerin özgürleşmesi için kendi içlerinde birlik ve diğer halklarla da doğru bir dayanışma içerisinde olmaları gerektiğini hep söylüyordu. Mam Celal Ortadoğu’daki tüm halkların demokrasi ve birlik içinde bir yaşam sürdürmesi için çaba gösterdi” dedi.