BDP ve DTK tarafından "Demokratik kurtuluş özgür yaşam" sloganıyla gerçekleştirilen halk toplantıları, Van'ın Erciş, Çaldıran ve Muradiye ilçelerinde devam etti.

Erciş ilçesindeki toplantıda konuşan DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın Diyarbakır Newroz'unda yaptığı çağrı ile tarihi bir süreci başlattığını söyledi; bu süreçte Öcalan'ın ve PKK'nin büyük fedakarlıklar yaptıklarını belirtti. Türk, bu fedakarlıklara karşı, yetkililerinin gerekli cevabı vermesi gerektiğini dile getirdi.

'GÜN HELALLEŞME GÜNÜDÜR'

Kürt halkının tüm baskı ve zulümlere rağmen demokratik haklarından hiç bir zaman taviz vermediğini ve bundan sonra da vermeyeceklerini dile getiren Türk, "Geçmişte yaşanan acılar geride bırakılıp Sayın Öcalan'ın verdiği mesajda da belirttiği gibi 'gün helalleşme günüdür.' Geçmişteki hesaplar bir kenara bırakılıp, gerillanın ve Öcalan'ın göstermiş olduğu fedakarlığa sahip çıkılması gerek ve bundan sonraki demokratik mücadelenin görevi Kürt halkına düşmüştür" dedi.

'KÜRT HALKI GERİLLASINI HİÇ UNUTMAZ'

Daha sonra konuşan DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk da "Sayın Öcalan'ın Newroz manifestosu, önemli bir manifestodur. Sayın Öcalan, 'demokratik bir çerçeve içerisinde bu sorunu çözelim, herkes konuşsun, herkes dinlensin' dedi. Sayın Öcalan'ın bu manifestosu dünya çapında büyük bir önem kazandı" dedi.

"PKK ve Öcalan teröristtir" diyenlerin bu süreçte bu sözleri artık tekrarlayamayacaklarını söyleyen Tuğluk, "Sayın Öcalan özgürleştirilmeli, kendi halkının içinde siyaset yapma koşullu yaratmalıdır. Bugün gerillalar çekiliyor, bu büyük bir fedakarlık örneğidir. Kürt halkı gerillasını hiç unutmaz, Kürt halkı gerillasıyla beraberdir ve barış yoluna beraber çıkacaktır. Kürt halkı savaşta da barışta da gerillasıyla beraberdir" dedi.

'DEVLETİN DE OLUMLU ADIMLAR ATMASI GEREKİYOR'

Daha sonra yüzlerce araçlık konvoy ile Çaldıran ilçesine geçen heyet, Çaldıran Halı Saha'da toplandı. Sahada, Öcalan'ın dev posteri ve PKK'nin bayrağı asılırken, "Barış neden geç kaldın" yazılı pankart dikkat çekti.

Burada da bir konuşma yapan Ahmet Türk,  bugünün Kürt "gerillalarının" sınır dışına çıkma günü olduğunu belirterek, "Yıllar önce sokaklarda Kürtçe konuşulması bile yasak iken bugün bu zihniyette olan devlet, Kürt halkının kendisine önder olarak belirlediği Sayın Öcalan ile müzakere ediyor. Bunun için bu süreç sahiplenmesi gereken bir süreçtir" dedi.

Türk, başlatılan barış sürecinde tutuklu Kürt siyasetçileri ve Kürtlerin çocukları serbest bırakılmadığı sürece bu sürecin anlamsız olacağına vurgu yaparak, "Sayın Öcalan'ın çağrısıyla PKK elinde bulundurduğu esirleri serbest bırakması ve gerillaların sınır dışına çıkma kararı büyük bir karar olduğunu bunun karşılığında samimiyetini göstermesi için devlet ve hükümetin de olumlu adımların atması gerekiyor" dedi.

'GERİLLA GÖREVİNİ YERİNE GETİRDİ, SIRA SİYASETÇİLERDE'

Daha sonra heyet Muradiye ilçesine doğru yolla çıktı. Burada da bir düğün salonunda konuşan Ahmet Türk, "Bu süreçte iyi bir sonuç elde edilirse, Türk ve Kürt halkı kazançlı çıkacaktır. Türkiye halklarıyla kucaklaşırsa, demokratik bir ortam oluşturulursa bu Ortadoğu'ya da yansıyacak ve Ortadoğu barışına da büyük bir katkı sunacaktır" dedi.

Türk, "Gerilla görevini başarıyla yerine getirdi, şimdi artık sıra Kürt ve Türk siyasetçileri ve Kürt halkındadır. Yarınlarımızı düşünüyorsak, savaşsız bir yarın istiyorsak bütün yüreğimizle bu süreci desteklemeliyiz ve sahip çıkmalıyız" dedi. (ANF)