Halkların Demokratik Partisi (HDP) “Herkes için Adalet” kampanyasının startını verdi. Kürt sorunu, tecrit, hukuksuzluk, işsizlik gibi başlıklarda Türkiye’nin temel sorunlarına çözüm önerileri içeren kampanya dört ay sürecek. 
 
HDP’nin “Herkes için Adalet” kampanyasının duyuru etkinliğine katılan Kürt siyasetçi Ahmet Türk, Kürtleri, demokratları, aydınları ve sosyalistleri susturmak isteyen bir siyasi anlayışla karşı karşıya olunduğunu belirtti.
 
TEKÇİ ANLAYIŞA KARŞI 
 
Tekçi ve toplumu sindirmeye çalışarak siyasetini yürütmeye çalışan anlayışa karşı herkesin örgütlenmesi gerektiğini vurgulayan Türk, “HDP de, olabildikçe demokrasi güçleriyle birlikte, demokrasiye inananlarla ortak değerler etrafında buluşmayı esas alan bir siyaseti yürütmeye çalışıyor. Bu kampanya bir yerde bunun ifadesidir. Kürtleri yalnızlaştırmak isteyen politikalar, sonuçta gidip onları vuruyor. Çünkü halkları ayrıştırdığınız zaman, Kürtleri terörize ettiğiniz zaman bu ülkede demokrasiyi tamamen ortadan kaldırmış olursunuz. Bunun faturasını bütün halklar ödeyecek. Bunun ne kadar yanlış olduğunu göstermek için siyasetle ilgili yeniden bir arayış, yeniden demokrasi güçlerini toparlamaya yönelik bir çalışmanın kaçınılmaz olduğunu görüyoruz. Bu kampanya ile yapılmak istenen budur” ifadelerini kullandı.
 
İÇSELLEŞTİRİLMİŞ DEMOKRASİ 
 
Tüm kültürler, kimlikler, farklılıklar için adil ve eşit bir yaklaşımın gösterilmesi gerektiğine dikkati çeken Türk, “Birileri için adalet isteyerek Türkiye’de adaleti sağlamış olmayız. Yani bütün insani taleplerin yerine getirilmesi için bir ortamın hazırlanması gerekiyor. Demokrasiyi içselleştirmediğiniz takdirde; Kürtlerin, farklı kimliklerin haklarının olduğunu içselleştirmediğiniz zaman, adaleti de sağlayamazsınız, demokrasiyi de kalıcı hale getiremezsiniz. O yüzden herkes için adalet. Sadece Kürtler ya da sadece Türkler için değil, bu ülkede yaşayan bütün insanlar için adalet ve eşitliğin kaçınılmaz olduğunu görmemiz lazım” şeklinde konuştu. 
 
ÖCALAN’IN ROLÜ 
 
"Eğer gerçekten adil ve demokratik bir Türkiye isteniyorsa, Öcalan’la da bütün siyasetçilerle de diyalog oluşturmak gerekiyor" diyen Türk,şöyle devam etti:

 “Tecrit, bir hakkın, adaletin gasp edilmesi anlamına gelir. Bu tecrit bütün tutuklulara uygulanıyor. Abdullah Öcalan bugün önemli bir aktördür. Bu aktörün barış, demokrasi için önemli bir rolü vardır. Bunu aslında devlet de, hükümet de biliyor. Eğer gerçekten adil ve demokratik bir Türkiye isteniyorsa, Öcalan’la da bütün siyasetçilerle de diyalog oluşturmak gerekiyor. Bununda birinci adımı önce siyasiler üzerindeki bu tecrit politikalarının kaldırılmasından geçiyor. Ailelerin bile görüşemediği bir noktaya götürülüyor. Biz 12 Eylül’de de bunları yaşadık, zindanlarda da yaşadık. O tecrit politikalarının halka yansımalarını gördük. Bugün de bu yanlışın tekrarlanmasının doğru olmadığına inanıyorum.”

Kaynak: MA