55 yaşındaki Ahmet Davutoğlu siyasete 2002 seçimlerinin ardından başbakan müşavirliği ile adım attı ve 2009'dan bu yana dışişleri bakanlığı yapıyor.

İşte bianet'in derlemesiyle kısa Ahmet Davutoğlu portresi:

26 Şubat 1959’da Konya’da doğdu. Ortaöğrenimini İstanbul Erkek Lisesinde tamamladı. Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Ekonomi bölümlerinden mezun oldu.

Boğaziçi Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünde yüksek lisans yaptıktan sonra doktorada yine aynı üniversitede Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler okudu.

1984’te jinekolog Sare Davutoğlu ile evlendi. Kürtaj karşıtı platformlarda yer alan Sare Davutoğlu halen İstanbul'da özel muayenehanesinde doktorluk hizmeti vermeye devam ediyor.

1990’da Malezya International Islamic University’de yardımcı doçent unvanı ile çalışmaya başladı. Üniversitenin Siyaset Bilimi bölümünü kurdu ve 1993 yılına kadar bu bölümün başkanlığını yürüttükten sonra 1993’te doçent oldu.

1995–1999 arasında Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yaptı. 1998–2002 yıllarında ise Silahlı Kuvvetler Akademisi ve Harp Akademilerinde misafir öğretim üyesi olarak ders verdi.

3 Kasım 2002 yılında yapılan genel seçimlerin ardından AKP Hükümeti döneminde, Başbakan Başmüşavirliği ve Büyükelçilik görevine atanan Davutoğlu, bu görevlerini sonraki 59. ve 60. hükümet dönemlerinde de sürdürdü.

1999–2004 yılları arasında profesör unvanı ile Beykent Üniversitesinde, üniversite yönetim kurulu üyeliği, senato üyeliği ve uluslararası ilişkiler bölümü başkanlığının yanı sıra, Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde de misafir öğretim üyeliği yaptı.

2009’da 60. hükümet döneminde dışişleri bakanı olarak atandı. Davutoğlu çiftinin, Sefure, Meymune, Hacer Bike ve Mehmet adında dört çocuğu var.

Davutoğlu Türkçe ve İngilizce dillerinde sekiz kitap yazdı:

"Alternative Paradigms: The Impact of Islamic and Western Weltanschauungs on Political Theory", “Civilizational Transformation and the Muslim World", "Tarih idraki oluşumunda metodolojinin rolü: Medeniyetlerarası etkileşim açısından dünya tarihi ve Osmanlı", “Rewriting of Muslim Politics in the 20th Century: A Retrospective", "Stratejik derinlik: Türkiye'nin uluslararası konumu'", "Küresel Bunalım", "Osmanlı Medeniyeti: Siyaset İktisat Sanat", "Teoriden Pratiğe:Türk Dış Politikası Üzerine Konuşmalar"

* Bu haberde Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesi ve wikipedia'dan yararlanıldı.