Başbakan Erdoğan, nükleer santral ile aygaz tüp karşılaştırmasının ardından bu defa başka bir kıyaslamaya gitti. Erdoğan, nükleer enerjide kararlı olduklarını belirterek, "Riski var diye arabaya binmeyecek miyiz, Boğaz Köprüsünden geçmeyecek miyiz? Nükleer enerjiye karşı çıkanlar, radyasyon riski olduğu için acaba bilgisayar kullanmıyor mu, televizyon seyretmiyor mu?" dedi.

MARAŞ- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Maraş'ta Enerjisa Hacınınoğlu Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali'nin açılışına katıldı.

Erdoğan, Japonya'daki çok büyük ölçekli depremi fırsat bilerek nükleer enerji noktasında tamamen bilgi eksikliği içinde yorumlar yapıldığını savundu.

Dünyada 442 nükleer enerji santrali bulunduğunu, bu santrallerin bütün tedbirleri alınmak suretiyle güvenle enerji ürettiğini ileri süren Erdoğan, şunları söyledi: "Riski var mı, tabii var. Patlayabilir. Şimdi patlayabilir diye geçenlerde söyledim, tabii bu malum şahıs ve şahıslar tarafından eleştiri aldık. Şimdi riski var patlayabilir, diye biz tüpgaz kullanmayacak mıyız? Riski var diye arabaya binmeyecek miyiz? Riski var diye İstanbul'un Boğaz Köprüsü'nün üzerinden geçmeyecek miyiz? Olur ya halatlar kopabilir, geçmeyecek miyiz? Deprem esnasında kopabilir. Geçmeyecek miyiz? İşte bu zihniyete sorarsanız geçmeyeceksiniz. Boğaz'ın altından tüp geçit yapıyoruz, raylı sistem kuruyoruz oradan geçmeyeceğiz? Riski var, havasız kalabilirsin. Bu anlayış hiçbir zaman aklın, bilginin, deneyimin tecrübenin ortaya koyduğu eserlere yönelik başında hep olumsuzdur, 'no' tuşuna basarlar, bittikten sonra 'yes' tuşuna basarak geçerler, bunların yapısı bu. Nükleer enerjiye karşı çıkanlar, radyasyon riski olduğu için acaba bilgisayar kullanmıyor mu, televizyon seyretmiyor mu?"

HEDEF 4'NCÜ NÜKLEER SANTRAL

2023 yılında Türkiye'nin kurulu gücünü 100 bin megavata çıkarmayı hedeflediklerini belirten Erdoğan, bunun içinde her yıl yaklaşık 5 milyar dolarlık enerji yatırımına ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

"Bu iş hesap işi" diyen Başbakan Erdoğan şöyle dedi: "Özelleştirmelerle özel sektörün enerjideki payını yüzde 75'e çıkaracak, hidroelektrik enerjisini de 20 bin megavat kurulu güce ulaşacak şekilde yatırımlarımızı sürdüreceğiz. 2023 itibarıyla rüzgarda kurulu gücümüzü 20 bin megavata çıkarmayı hedefliyoruz. Petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerimizden de bu süreçte güzel neticeler bekliyoruz. Dün yine bu arama çalışmalarına katılacak olan bir platform, Karadeniz'e girdi. Hedefimiz 2023 yılında bu iki kaynağı da ithal etmeyen kendi üreten bir Türkiye ve ayrıca Sinop ve Mersin'de kuracağımız nükleer santrallerin de ülkemizin kurulu gücüne 10 bin megavat katkısı olacak. Tabii bununla kalmayacağız. Bunda hedefimiz 4 tane daha nükleer... Biz harita çalışmaları üzerinde duruyoruz. Bunların da adımlarını atacağız. Türkiye'nin geleceğini inşa ederken en temel altyapılarından olan enerjiyi ihmal edemeyiz. Ve her şeyi de bütün planlama ve güvenlik tedbirleri içinde hayata geçirmenin gayreti içindeyiz."

HES KARŞITLARINA ÇATTI

Daha önce de "Ben çevrecinin daniskasıyım" diyen Başbakan Erdoğan, bir kez daha HES karşıtlarına çatttı.

Türkiye'nin enerjide dışa bağımlığını azaltacaklarını söyleyen Erdoğan "Bu bağımlılığı asgariye indirmek için ülke kaynaklarını en etkili ve verimli şekilde kullanmamız gerekiyor. Yıllar yılı hep söyleriz, hep şu konuşuldu; 'Su akar, Türk bakar' dediler. Ne yazık ki hep böyleydi ama diyorum ki artık böyle değil. Şimdi bunu değiştiriyoruz. Şimdi 'Su akar, Türk yapar' diyoruz. Tabii buna müdahil olmak isteyenler olmadı mı? Oldu. Bunun önünü kesmek isteyenler olmadı mı? Oldu. Bunun için birçok eylemler, yargıya gidişler gelişler oldu, oluyor ve olacak. Çünkü ilk insandan bu yana bunlar hep var. Aykırı tipler hep var, burada da olacak. Onlara da sorarsanız, onlar da güzellikler için bu işi yapıyorlar. Nasıl yapıyorlarsa?" dedi.

ÖZELLEŞTİRMELER BU YIL TAMAMLANACAK

"Lisans, devir, özelleştirme ve diğer çalışmalarla enerji sektörüne dinamizm kazandırdıklarını" söyleyen Başbakan, "Bu vesile ile kamuya ait 17 termik ve 28 hidroelektrik üretim tesisinin özelleştirme sürecini bu yıl tamamlayacağımızı da buradan belirtmek isterim. Ekonomide Türkiye istikrarlı şekilde büyürken, dış politikada gücü, etkinliği artarken, enerjide de aynı şekilde dünyanın parlayan yıldızı oluyor" diye konuştu.

ETHA