Ağrı'da ki operasyona ilişkin ilişkin açıklama yapan Ağrı Valisi bölgeye etniklik için gidenlerin HDP'li olduğunu kabul ederken, "PKK'liler gelip HDP yapacağı istihbaratı üzerine operasyon yetkisi verildi" dedi.

Vali, ayrıca askerlerin açtığı ateş sonucu katledilen Cezmi Budak’ın PKK’lilerin yanında olduğu için "katledildiğini" savunurken, yaralanan MEYA-DER'li Cenap İlboğa’yı ise PKK’li olarak gösterdi.

Ağrı’nın Diyadin İlçesinde bulunan Tendürek dağındaki askeri operasyona ilişkin açıklamada bulunan Ağrı Valilisi Musa Işın, kendilerine "PKK’lilerin HDP propagandası" yapacağı yönünde ihbar geldiği için operasyon yetkisi verdiğini açıkladı.

DİHA'nın haberine göre etkinliğe HDP’lilerinde gittiğini belirten Işın, HDP’lilerin etkinliğe katılmalarına izin verdiklerini ancak etkinliğe PKK’lilerin de katıldığı ve PKK’lilerin HDP propagandası yaptığı için kamu düzeninin sağlanması için operasyon yapılmasına karar verdiğini belirtti.

Işın açıklamasında şu sözlere yer verdi: “4 Nisan 2015 tarihinde Güngören köyü Kule mezrasında Abdullah Öcalan'ın doğum günü münasebetiyle müzikli etkinlik tertip edildi. Buraya HDP mensupları gitti ve bunların gitmesine engel olmadık. Ancak daha sonra o bölgede bulunan PKK’lilerin de bu etkinliğe katıldıkları ve konuşma yaptıklarını tespit ettik. Bu konuşmanın da PKK’lilerden birisi bu seçimde mutlaka herkesin HDP'ye oy vermesi gerektiğini aksi takdirde köylülerin ve muhtarların cezalandırılacağını ifade etmiştir.”

Askeri birliklerin tedbir almak amacıyla orada bulunduklarını savunan Işın, festival için kurulan çadırda sivillerin olduğu bilinmesine rağmen müdahale ettiğini doğruladı. Işın açıklamasında sivillerin bulunduğu çadırdan askere ateş açıldığını ileri sürerek, çadıra ateş açılmasını şu sözlerle meşrulaştırmaya çalıştı: "11 Nisan 2015 tarihinde, olayın meydana geldiği günde askeri birliklerimiz Yukarıtütek köyünde tedbir almak amacıyla sabaha karşı görevlendirilmişlerdir. Oraya hareket ettiklerinde köyün yakınında çadırı fark etmişlerdir. Çadırdaki kişilerin ellerini kaldırarak dışarıya çıkmalarını anons etmişlerdir ancak içeriden bir PKK’linin uzun namlulu silahla ateş etmesi üzerine güvenlik güçlerimiz buna karşılık vermiştir. Meydana gelen ilk çatışmada bir üsteğmenimiz ve 3 uzman çavuşumuz olmak üzere toplam 4 askerimiz yaralanmıştır.”

Olayda hayatını kaybeden HDP eski ilçe Başkanı Cezmi Budak'ın ölümü için de konuşan Işın, Budak’ın PKK’liler ile aynı çatıda olduğunu ileri sürerek bu nedenle vurulduğnu açıkladı. Açıklamasında askerler tarafından katledilen Budak’ı da milislikle suçlayan Işın, ifadelerini şöyle sürdürdü; "Bir gün önceden PKK militanlarıyla buluşmak üzere Yukarıtütek köyüne gitmiş ve ateş açılan çadırın içinde PKK’lilerin yanındayken çatışma esnasında vurulmuştur" değerlendirmesinde bulundu. Işın, sskerlerce açılan ateş sonucu yaralanan MEYA-DER temsilcisi Cenap İlboğa’yı da kim olduğu bilinmesine rağmen yaralı olarak ele geçirilen PKK’li olarak açıkladı.

Çatışma başlandığında helikopterlerin güvenlik güçlerine yardımcı olmak üzere görevlendirildiğini ancak PKK’liler tarafından darbelendiği için askerlere yardım edemediğini savunan Işın, yaralı askerlerin askeri birlikler tarafından taşındığını, yurttaşlarında askerler yardım ettiğini kabul etti.