Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT, genel seçimlere gidilen yolu sert bir dille eleştirdi ve yayımladığı raporda seçimin medyaya baskılar, şiddet ve diğer güvenlik kaygılarıyla gölgelendiğini söyledi.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre AGİT seçim kampanyası dönemini "adaletsizlikler" ve şiddet olaylarının artmasıyla "korku"yla tanımlanabileceğini bildirdi.

AGİT Özel Koordinatörü ve Türkiye Misyonu Başkanı Ignacio Sanches Amor, "Türk vatandaşları bu çok kutuplaşmış seçimde hakiki ve güçlü siyasi alternatifler arasında seçim yapmak durumunda kaldı. Hızla azalan medya kuruluşu SEÇENEKLERİ ve genel olarak ifade özgürlüğüne konulan kısıtlamalar süreci etkiledi ve bu konular ciddi kaygılar olarak durmaya devam ediyor" dedi.

Amor ayrıca parti üyelerine fiziksel saldırılar ve özellikle ülkenin güneydoğusundaki güvenlik kaygılarının kampanya yürütme kabiliyetine ek engeller koyduğunu söyledi

Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi Heyeti'nin Başkanı Andreas Gross da, "Maalesef bu seçim öncesindeki kampanya adaletsizlik ve ciddi bir dereceye kadar korkuyla tanımlanabilir" dedi.

AGİT Parlamenterler Asamblesi Heyeti'nden Margareta Cederfelt de, "Bir seçim sürecinin hakikaten demokratik olabilmesi için adaylar kampanya yapabilmeli, seçmenler de güvenli bir ortamda oylarını verebileceklerini bilmeli" diye konuştu. (BBC Türkçe)