Afrin'deki gelişmeleri görüşmek üzere 30 kurum Diyarbakır’da bir araya geldi. Toplantıya DTK, HDP, DBP, EMEP, ESP, SYKP, ÖSP, Azadi hareketi, KESK, TMMOB, DİSK, ÖHP gibi siyasi parti, sendika ve odaların bölge temsilcileri katıldı.

Evrensel’den Sevil Berk ve Fırat Topal’ın haberine göre, HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, insanların ölmesini istemeyen herkesin Afrin’e sessiz kalmaması gerektiğini dile getirdi.

DBP MYK Üyesi Zeki Baran ise, Kürt kazanımlarının AKP’nin hedefinde olduğunu söyledi. ÖSP Diyarbakır İl Başkanı Nusret Maçin de, Kürt halkın yaşananlardan ders çıkarması gerektiğini belirtti.

Düzenlenen  toplantının basına açık kısmında konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, Suriye’de 7 yıl süren savaşın Afrin’de yaşanmadığına anımsatarak, “Afrin’den Türkiye’ye tek bir taş dahi atılmadı ama ÖSO ve TSK 58 gün önce Afrin’e operasyon düzenledi. Afrin’in seçilmesinin nedeni Kürtler kendi kendini yönetmesin diyedir. Kerkük’te Kürtler ulusal birlik sağlasaydı Afrin olmazdı. Kuzey Kürtleri olarak Afrin’de yaşanan sivil  ölümlere karşı ortak bir tutum belirlemek için bir araya geldik. Sivil ölümlerin yaşanmaması için ortak ses çıkarmalıyız” dedi.

Toplantı basına kapalı olarak devam etti.

Toplantı öncesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır’da yaptığı konuşmalara ilişkin ve Afrin meselesine dair HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, DBP MYK Üyesi Zeki Baran ve ÖSP Diyarbakır İl Başkanı Nusret Maçin Evrensel'in sorularını yanıtladı.

ERDOĞAN’IN ‘OHAL’İ KALDIRDIK’ AÇIKLAMASI

Erdoğan’ın ‘OHAL’i kaldırdık’ açıklamasına dair konuşan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) MYK Üyesi Zeki Baran, “OHAL ilk edildiğinde Cumhurbaşkanı da Başbakan da bunun aslında kendilerine dönük bir OHAL olduklarını beyan etmişlerdi.

Maalesef sonra gelişen süreçte bunun böyle olmadığını kendileri gibi düşünmeyen herkese karşı ilan edilmiş bir OHAL olduğu son iki yıllık süreçte açığa çıktı” dedi.

Erdoğan’ın ‘Sur’u tarihine yakışır hale getirdik’ söylemine de cevap veren Baran, şöyle konuştu:

“Hâlâ Sur’un 6 mahallesinde devam eden sokağa çıkma yasağı var. Bunu görmezden gelip işte biz sizi ihya ettik, ev yaptık, bunu yaptık, şunu yaptık diyor. Ama diğer taraftan Sur’un 7000 yıllık tarihini yerle bir ettiğini, Kürtlerin hafızasını yerle bir ettiği gerçeğini görmezden geliyor. Bu tam bir ikiyüzlülüktür. Bunu sadece Diyarbakır şahsında düşünmek yersiz” dedi. Afrin operasyonuna dikkat çeken Baran, “Afrin harekatıyla beraber bir kez daha gösterildi ki söz konusu Kürtler olunca dünyanın neresinde olursa olsun, Kürt’ün çıkarı menfaati söz konusu olunca direkt AKP hükümeti ve devletinin hedefindedir. Kürt kardeşlerimin yanındayım söyleminin bu coğrafyada bir karşılığı yoktur.”

Kaynak: Evrensel