Adıyaman’da, emniyet kaynaklarına göre şu zamana kadar 80 kişi IŞİD saflarına katıldı. Ancak kentte yaşayanlar bu sayının 200’ü bulduğunu söylüyor.

‘IŞİD’in uyuyan hücreleri’nin bulunduğu kentte şu zamana kadar IŞİD’e katılan 18 genç için Emniyet’e başvurulduğu bildirilmişti.

Adıyaman'da gözlemlerde bulunan eski CHP milletvekili Umut Oran, izlenimlerini paylaştı. Alevi yurttaşların IŞİD tehdidine karşı nöbette olduğunu belirten Oran'ın izlenimleri şöyle:

'GECE GÜNDÜZ NÖBET TUTUYORLAR'

Yaptığım temaslar sonucunda acı bir gerçekle karşı karşıya kaldım: IŞİD Adıyaman için gerçekten de çok büyük bir tehdit. Merkez dışında dağlarda, yaylalarda yaşayan Adıyamanlılar, özellikle Alevi yurttaşlarımız evlerinin önünde, köylerinin dışında gece gündüz nöbet tutuyor. Üstelik bu yeni bir durum değil, aylardır olabilecek bir IŞİD baskınına karşı bu şekilde yaşıyorlar.

Alevi vatandaşlarımız bu kaygılarını bir yılı aşkın bir süre önce Adıyaman’ın güvenliğinden sorumlu kamu görevlilerine ve seçilmiş il yöneticilerine aktarıyor. Yine bu vatandaşlarımız IŞİD’in tuzağına düşürdüğü kendi yavrularını dahi ihbar ediyorlar, ama nafile, kimseden ‘tık’ yok. Sanki yukarıdan IŞİD’i ‘görme’, ‘duyma’ ‘konuşma’ şeklinde emir gelmiş tüm kamu görevlileri de buna uyuyor gibi.

Güya ülkeyi yönetenler böylelikle IŞİD’i koruyup kollarken, vatandaşı da “Adıyaman’ın ismi IŞİD’le anılmasın, Adıyaman’ın ismi lekelenmesin” yalanıyla baskı altına almaya çalışıyor.

'IŞİD'E KATILIP ÖLENLER GİZLİCE DEFNEDİLİYOR'

İŞID’e katılan ve Suriye’deki çatışmalarda öldürülenlerin geceleri Adıyaman’da gizlice defnedildiğini ildeki herkes biliyor.

Örgüte çocukları katılan ailelerle yapılan görüşmeler sonucunda örgütün çok rahat bir şekilde çocuklara ulaştığı, devşirme sürecini aleni bir şekilde yaptığı ortaya çıkmakta. Örgütün eleman devşirmede değişik taktik ve yöntemler kullandığı belirtilmekte. Bunlardan bir tanesi para vaadi. Örgüt elemanları başlangıçta 6 bin, daha sonra 1200 ABD Doları vererek gençleri kandırmakta.

– İl nüfusunun yüzde 36,6’sı sosyal güvenlikten yoksun.

– 2008’deki TEKEL özelleştirmesi, TEKEL’in sözleşmeli üretimini sonlandırması, kapatılan fabrikalar ve getirilen tütün kotası Adıyaman’da 50 bin aileyi yani 350 bin insanı aç ve işsiz bıraktı.

– 2012 yılı il düzeyinde iş gücü göstergelerinde Adıyaman yüzde 15,8’le işsizlik oranı en yüksek ilk beş il arasında yer aldı.

Dünya Bankası 2011 verilerine göre Türkiye genelinde 15 bin 340 dolar olan kişi başına milli gelirde Adıyaman 7 bin 554 dolarla 64. sırada yer alıyor.

– Kent ekonomisi olmadığı için Adıyaman’da işsiz gençler ve mevsimlik çalışıp yılın büyük bölümünde boş duranların daimi mekânları olan kahvehane ve çay ocakları, ildeki tüm işyeri sayısını ikiye katlamış durumda. Bu mekânlar, IŞİD vb. radikal örgütlere eleman temin eden odakların da yoğun faaliyet gösterdiği yerler.