, genel seçimlere 5 ay kala Akşam gazetesinden Hakkı Kurban, seçimlere ilişkin açıklamalarda bulundu. Yaptıkları son araştırmalara bakarak 2015 seçimlerinin analizini yapan Gür, "2011 genel seçim sonuçlarıyla bugünü kıyasladığımızda ciddi bir değişiklik göze çarpmıyor. AK Parti ile muhalefet arasındaki makas oldukça açık" dedi. Başbakanlık görevini dört ay önce üstlenen Ahmet Davutoğlu'nun bu koltuğu doldurduğunu ve oylarda düşüş görünmediğini dile getiren Gür, "Buna karşın AK Parti seçmeni nezdinde hareketin lideri hâlâ Recep Tayyip Erdoğan" değerlendirmesini yaptı. Gür, HDP'nin de yüzde 10 barajına yakın olduğunu kaydetti.

Adil Gür'ün tespitleri özetle şöyle:

SON ANKETTEKİ OY ORANLARI

* Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, seçmen davranışlarında, 2011'deki genel seçimlerde çıkan oy oranları ile bugün arasında ciddi bir değişiklik yok: AK Parti yüzde 50, CHP yüzde 26, MHP yüzde 15, HDP yüzde 9 bandında görünüyor. Diğer partilerin toplam oy oranı da yüzde 3-4 civarında çıkıyor.

* Araştırmalar gösteriyor ki, Davutoğlu ile AKP oylarında bir düşüş yok. Bu da, Ahmet Davutoğlu'nun o koltuğu doldurduğu anlamına geliyor. AKP'ye oy veren seçmenler, Davutoğlu'nun Başbakanlığı'nı ve Genel Başkanlığı'nı benimsedi ancak hâlâ lider Tayyip Erdoğan'ı görüyor. "Oyunuzu kime vereceksiniz?" diye sorduğumuzda insanların önemli bir kısmı "Tayyip Erdoğan'a oy vereceğim" diyor.

PARTİLER ARASINDAKİ FARKLARIN KAPANMASI ZOR

* Geldiğimiz noktada partiler arasında makaslar var. Büyük bir ekonomik kriz veya savaş gibi olağanüstü bir durum yaşanmadığı takdirde, birinciyle ikinci, ikinciyle üçüncü, üçüncüyle dördüncü arasında farkın kapanma ihtimali görünmüyor.

* Yarım puanlık, bir puanlık farklar, Meclis'teki dengeleri etkileyeceği için önemli. AKP, anayasayı değiştirebilmek amacıyla 367 veya en azından referandum için gerekli 330 milletvekilliği kazanmak istiyor. Böylece "başkanlık" modellerinden birini hayata geçirebilmeyi hedefliyor. Çözüm sürecinin devam edip etmemesi bakımından HDP'nin alacağı oy önem taşıyor.

CHP'NİN İKİ SORUNU

* Araştırmalarda CHP'nin şu an iki temel sorunu göze çarpıyor. Birincisi, seçmen üzerinde güven tesis edilemiyor. İkincisi, dünyanın her tarafında sol ve sosyal demokrat partilerin tabanı olan yoksullardan ve varoşlardan oy alamıyor. Bu bakımdan CHP'nin 5 aylık süreyi çok iyi değerlendirmesi lazım. Bunun için de parti içi tartışmalara son vererek, seçmene dokunacak, onlardan oy alabilecek söylemler geliştirmeli.

MHP SIKIŞTIĞI BANTTA

* MHP, hem AKP hem de CHP'ye oy verenlerin ikinci partisi olabilecek şansta. Ancak parti sıkıştığı banttan kurtulamıyor.

HDP YÜZDE 10 BARAJINA YAKIN

* HDP oylarında göreceli artış var. Yüzde 10 barajına yakın görünüyor ama üstünde değil. Parti halinde seçime girmeleri durumunda barajı geçip geçemeyecekleri, 5 aylık süreci nasıl değerlendireceklerine bağlı. Eğer,Selahattin Demirtaş'ın, Cumhurbaşkanlığı seçimi kampanyasındaki gibi "Türkiye partisi" olma yolunda ilerlerse, o hedefe ulaşabilirler. İkincisi, çözüm sürecinin ne yöne evirileceği de HDP'nin performansını etkileyecek.