Sincan Cezaevi'ndeki tutuklularla görüşen Adalet Bakanı Sadullah Ergin, görüşmesinin ardından basın açıklaması yaptı.

 

'GÜNDEMİMİZİ İŞGAL EDEN AÇLIK GREVLERİ'

Adalet Bakanı Ergin sözlerine, "Bugün gündemimizi de işgal eden açlık grevleri," diye başladı ve cezaevlerindeki açlık grevinde bulunan resmi bildirimli tutuklu sayısının 680 civarında olduğunu söyledi.

 

Eylemin başladığı ilk günden beri olayın bakanlıkça takip edildiğini belirten Ergin, herhangi bir olumsuz sonucun oluşmaması için her türlü tedbiri aldıklarını belirterek, parti olarak şiarlarının "Önce insan" olduğunun altını çizdi. 

 

'BU AÇLIK GREVLERİNİN TALEPLERİ FARKLI'

Ergin, "Bugün bu açlık grevleri cezaevlerimizin mevcut şartlarına yönelik bir eylem değildir. Cezaevleri ile ilişkili olmayan, farklı talepleri kapsayan eylemlerdir," dedi.

 

Ergin, Abdullah Öcalan'ın özgürlük koşulları ve anadil için başlatılan açlık grevleri için, "Ben bunları tekrar etmeyeceğim, zaten biliniyor," dedi.  Türkiye'nin demokrasi için önemli gelişmeler sağladığını söyleyen Ergin, "bu manada AKP'nin son Olağan Kongresi'nde, 2023 vizyonuna dönük olarak bu konuda taahhütlerde de bulunulmuştur," dedi. Bu vizyonun içinde anadilde savunma hakkının da olduğunu belirten Ergin, çalışmalar yapıyoruz dedi.  

 

'ONLAR DA İNSAN'

Bayram arifesinde olunduğunu söyleyen Ergin, "Bayram gününde görev yapan güvenlik güçlerinin bayramlarını tebrik ediyorum. Cezaevlerindeki hükümlülerin bayramını da kutluyorum, Onlar da insan, aileleri, çocukları, sevdikleri var," dedi.

 

Temel hakların tamamlanması ve şartların iyileştirilmesi için kesintisiz bir süreç olduğunu söyleyen Ergin, "Bu süreç devam ediyor," dedi.

 

Bayram arifesinde eylemi yapan tutuklulara seslenen Ergin, şunları söyledi:

 

"Sizi sevenler için ve bedenleriniz için bu eylemden vazgeçin. Buna ihtiyaç kalmayacak bir Türkiye için yoğun çalışmalar var."

 

'ONLARIN TALEPLERİNİ NOT ETTİK'

Cezaevindeki tutukluların taleplerinin olduğunu ve onları not ettiklerini belirten Ergin, 'kimlerle görüştünüz?' sorusuna, "Kemal Gürüz ve beraberinde kalan emekli komutanlar ile görüştük. Sonra da bu cezaevinde olan her suç tipinden hükümlü ve tutuklulardan belli ziyaretler de yaptık," dedi.

 

Ergin açlık grevleri için, "Eğer amaçları seslerini duyurmak ise, bu ses duyulmuştur," dedi. Ergin şöyle devam etti:

 

"Bir takım çalışmalar yapılıyor. Onların bedenleri devletin sorumluluğu altındadır. Sağlık elemanlarımız hareket halindedir. Bu konumdaki hükümlü ve tutuklularla temas edilmektedir," dedi.

 

'SIKINTI VERİCİ BİR TABLO YOK'

Ergin 43. gününe giren açlık grevleri için, "Şu an için sıkıntı verici bir tablonun" olmadığını belirtti. Konuyu önemsizleştirmek  istemediğini söyleyen Ergin, "Öyle bir sonuç oluşmaması için imkanlarımızı seferber ettik," dedi.

 

GAZETECİLERİ YEMEĞE DAVET ETTİ

Ergin açıklamasının sonunda gazeteciler için 'yemek' ikramı olduğunu söyledi. (Demokrat Haber / Bekir Avcı)