İstanbul’un küpeleri Adalar’da Halkların Demokratik Partisi (HDP) tamamı kadın olan çeşitli etnik kökenlerden ve mesleklerden 12 adaydan oluşan bir aday listesi ile seçime giriyor.

İstanbul’un deyim yerindeyse 72 milletten insanının yaşadığı sayılı ilçelerinden Adalar’da HDP yerel seçimler için ilginç bir aday listesi hazırladı.

İstanbul’un Adalar ilçesinde Halkların Demokratik Partisi’nde kadınlar erkekleri sildi, başkan adayı da eşbaşkan adayı da kadın oldu. Belediye meclis üyesi adaylarının da tamamı kadın.

HDP normalde her yerde eş başkanlık uyguluyor ve eş başkan adaylarından biri kadın, biri erkek oluyor. Ancak Adalar ilçesinde bu işleyiş kadınlar lehine bozulmuş oldu.

BAŞKAN ADAYI ERMENİ

Belediye Başkan Adayı Kınalıada’dan bir Ermeni, Kayuş Çalıkman Gavrilof. Eşbaşkan adayı ise Büyükadalı esnaf Nermin Çeliktemel.

GAZETECİ İPEK ÇALIŞLAR MECLİS ÜYESİ ADAYI

Tamamı kadınlardan oluşan Belediye Meclis üyesi adaylarının içinde tanınmış bazı isimler de dikkat çekiyor: Heybeliada’dan Öğretim üyesi Prof.Dr.Ayşe Erzan, Büyükada’dan Gazeteci yazar İpek Çalışlar, Büyükada’dan Akademisyen Neşe Erdilek, Büyükada’dan emekçi Esin Pervane, Büyükada’dan emekli Janet Harmon, Heybeliada’dan ev kadını Pervin Saygılısoy, Burgazada’dan ev kadını Ekatirini Nikolaiu, Heybeliada’dan emekli öğretmen İlkin Yönet, Burgazada’dan emekçi Nagihan İmren, Büyükada’dan turizmci Sue Mershall Akyel.

“ADALARA RENK GELECEK, KADIN ELİ DEĞECEK”

Adalılar'dan Avukat Sennur Baybuğa durumu şöyle anlatıyor:

“Büyükada, Heybeli, Burgaz ve Kınalıada’nın her birinde yaşayan çalışan, evinde oturan, Adaların yaz kış kahrını çeken, yerel yönetimlerin hizmetlerinden yararlanma konusunda mağdur olmuş ne kadar kadın varsa bilinci ve birikimini ortaya koyarak yerel yönetime aday olduğunu ilan ederek, alanı erkeklerin elinden almaya karar verdi. İstanbul’a ve adanın sosyal dokusuna yakışacak adaylar çıktı.

Yerinden ve yerelden yönetimin önemini kavrayan ve kendi yaşam alanlarının korunmasında, düzenlenmesinde söz sahibi olmak isteyen kadınlar; hem kadın bakışını ve hem de ekolojik perspektiflerini ön palana çıkaracak, birlikte yaparak birlikte barış içinde yaşamayı ilke edinen renkli, coşkulu ve herkese seslerini duyurmayı hedefleyen bir seçim kampanyası yapacaklar. Adalara renk gelecek, kadın eli değecek. Sıkıcı ve bıktırıcı seçim kampanyalarımıza cıvıl cıvıl sesler gelsin. Kadınlar her yerde daha fazla olsun.” (Deniz Güneş / Demokrat Haber)