Kadıköy'de Abhazya Devlet Başkanlığı için oy kullanılan adreste gerginlik çıktı.

Mahkeme kararıyla oy kullanılan adrese giren polis, içinde oyların bulunduğu sandığa el koyarak binadan ayrıldı.

Polisin bu uygulamasına engel olmak isteyen Abhazya pasaportlu vatandaşlar kol kola girerek zincir oluşturdu.

CHP Milletvekili Engin Özkoç olay yerine geldi.

Evrensel’de yer alan habere göre, Caferağa Mahallesi Sakızgülü Sokak 20 numaradaki apartmanda sabah saatlerinde Abhazya Devlet Başkanlığı seçimleri için sandık kuruldu. Ancak polis ekipleri 1. Sulh Ceza Hâkimliğinden alınan arama kararı ile binaya geldi.

Polis ekipleri mahkeme kararını gösterip kullanılan oylara el koymak istedi. Ancak içeride bulunan CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, yanındaki Abhazyalılarla birlikte uygulamanın yasal olmadığı gerekçesiyle uygulamaya karşı çıktı.

Yukarıda bunlar yaşanırken, bina önündeki grup da sandığın götürülmesine engel olmak için kapının önünde kol kola girip zincir oluşturdu.

Gerginlik nedeniyle olay yerine çevik kuvvet ekipleri çağrıldı. Bir müddet sonra aşağı inen CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç bir açıklama yaptı.

Özkoç, "Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan insanlar olarak, Abhazya'daki seçimlerle ilgili bir forum düzenlendi. Kaymakamlığa bildirildi, polise bildirildi, ancak daha sonra "Dışişleri Bakanlığı'ndan böyle bir izin almadınız, bu bir oylamadır anlayışıyla" nöbetçi mahkeme tarafından mahkeme kararı çıkartılarak, "bu binada suç işleniyor anlayışıyla emniyet mensupları buraya sevk edildi. Ben uzun bir süre bu sandığı kimseye teslim etmedim. Gerekiyorsa bu sandığı teslim etmeyiz ama sandıkta 50 ye yakın görüş var. Bence biz amacımıza ulaştık" dedi.

Sandığın alınacağını öğrenen Abhazlar "sandığı vermeyiz" diyerek tepki gösterdi. Bazı gruplar gerginliğin sürdüğü anlarda yöresel Kafkas danslarını oynadı. Sandığın götürüleceğinin anlaşılmasıyla alkışlı protesto başladı, protestocu grup "Bu sandık Abhazya'nın namusu, sandık hakkımız söke söke alırız' diye slogan attı.

Grup yaşanan gerginliğin ardından mahkeme kararını görmek istediklerini söyleyince, yetkililer kararı dışarıda bekleyen gruba gösterdi.

Grup adına bir kişi mahkeme kararını okurken, sık sık alkışlı protesto yaşandı. Yaşanan gerginliğin ardından polis ekipleri oyların içinde bulunduğu kutuyu polis koridorunda çıkarıp ekip otosuyla Emniyet Müdürlüğüne götürdü.

Gazeteci Fehim Taştekin de gelişmeleri twitter hesabından şöyle aktardı:

“Abhazların sandık zaferi... Polis bugün İstanbul'da sandığa el koyup gitti. Abhazlar yedek sandıkla oy kullanmaya devam etti. Ardından üst mahkemeye yapılan itiraz üzerine polisin el koyduğu sandığın iadesi kararlaştırıldı.

Polisin isteği ile çıkartılan hakim kararında abhazların kurduğu sandığa suç malzemesi muamelesi yapılmıştı. 'Kriminal' sandık üst mahkemenin kararıyla aklandı! Memleketin haline bak. Derin diplomasinin geldiği nokta...”

ABHAZYA

Abhazya Cumhuriyeti, Gürcistan Cumhuriyeti'nden 1994 yılında bağımsızlığını ilan etmiş de facto (fiili) bir devlet. Rusya, Nikaragua, Venezuella, Nauru, Vanuatu, Tuvalu tarafından tanınıyor. 10 yıldır kendi kendini yöneten ülke hukuki olarak henüz Gürcistan ile sorununu çözebilmiş değil. Gürcistan özerk yönetim olarak, bölgenin eski statüsünün korunmasından yana.