Cumhurbaşkanı Gül, dokunulmazlık konusunda Başbakan Erdoğan ile farklı düşündüğünü bir kez daha ifade etti. Kılıçdaroğlu’ndan da destek aldı.

BDP'li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına karşı çıkan Gül, "Kendimizi çıkmaz sokaklara itmememiz lazım" yorumunda bulundu. Gül, DEP'li vekillerin 1994 yılında tutuklanmasının sorunu çözmediğine işaret etti.

"Silahlanın' çağrısında bulunanlara karşı da herhalde milletin vekilleri olarak bizim de yapmamız gerekenler vardır" diyen Başbakan Erdoğan'a karşı Gül, tüm tarafları sorumlu olmaya davet etti.

Gül, Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri töreninin ardından verilen resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gül, BDP'li 9 milletvekilliyle Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk'un dokunulmazlığının kaldırılması için fezleke düzenlenmesi ile ilgili bir soruya, ''Terör, kan, şiddet, şiddeti teşvik edici konuşmalar, bunların hiçbiri tasvip edilemez. Demokrasilerde bunların hiçbirinin yeri yoktur. Bunu her zaman ifade ettiğim gibi bugün de ifade etmek isterim. En aykırı düşünceler konuşulabilir, tartışılabilir. Bunlar fikirler ne ise söylenebilir. Ama terör asla hiçbir zaman tasvip edilemez'' yanıtını verdi.

Terörün dünyanın demokrasi ile idare edilen hiçbir ülkesinde tasvip edilemeyeceğini söyleyen Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu bakımdan bütün siyasetçilerin, TBMM'ye seçimle gelmiş olan bütün siyasetçilerin tabii ki bunun farkında olmaları gerekir. Herkesin muhakkak ki buna çok dikkat etmesi gerekir. Meclis açış konuşmamda, tesadüfen ayaküstü bir şeyler söylemedim orada. Dolayısıyla Meclis'te açıkça söyledim. Herkesin dikkatini çektim. Terör, şiddet... Bunlarla muhakkak mesafe koymak gerekir.

YAKIN SİYASİ TARİHİMİZDE OLUP BİTENLERDEN ÖRNEKLER VAR

Diğer yandan geçmişte denediğimiz kendi siyasi tarihimizden, yakın siyasi tarihimizde de olup bitenlerden örnekler var. Dolayısıyla kendimizi çıkmaz sokaklara itmememiz lazım. Burada herkesin sorumluluğu vardır. Milletvekilleri açısından konuştuğumuza göre bütün milletvekillerinin, hepsinin sorumluluğu vardır. Yoksa geçmiş şeyler tekrarlanırsa onların da bizi bir yere götürmediğini gördük. Daha önceki denemelerde de. Bu açıdan bu konuları herkesin çok büyük bir sorumluluk duygusu içinde götürmesi gerektiğine inanıyorum. Yoksa zaten önümüzde bir sürü sıkıntılar, problemler var. Bunlar da kronik hale gelir.''

Gül, ''Daha önceki derken DEP ve 1994 sürecini mi kastediyorsunuz'' sorusuna ise ''Tabii onları kastediyorum. Gayet açık'' cevabını verdi.

KILIÇDAROĞLU’NDAN DESTEK

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Gül'ün sözlerine destek verdi. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün dokunulmazlıkların kaldırılması ile ilgili açıklamaların sorulması üzerine, şöyle konuştu:

“Katılıyorum. Kendimizi çıkmaz sokaklara itmeyelim. Demokrasiyi yüceltelim. Eğer bizler siyaseti dar sokaklara sokarsak. Onun yarattığı atmosferin baskısından kurtaramayız bu toplumu. Daha sağlıklı, daha akılcı düşünmek ve yolumuzu öyle çizmek zorundayız. Eğer siz duygularınızla hareket ederseniz, yanlış yaparsınız. Devlet dediğiniz kurum duygusuyla hareket eden bir kurum değildir. Devlet aklıyla hareket eden kurumdur. O nedenle duyguları arka plana atmalıyız, aklımızı ön plana çıkarmalıyız. Bu ülkenin barışa ihtiyacı var. Bu ülkenin huzura ihtiyacı var. Bu ülkenin insanın işe, aşa ihtiyacı var. Ona odaklanmalıyız. Eğer ona odaklanırsak çok güzel sonuçlar elde edebiliriz. Ama bunları bir tarafa atıp duygularımızla yola çıkarsak, topluma kin ve nefret tohumları ekersek bunun bedelini siyasetçi değil toplum ödüyor, buna izin vermemeliyiz.