Anayasa Mahkemesi, 6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu'nun geçici 1. maddesindeki, 31 Mayıs 2007 tarihli 5678 sayılı Anayasa Değişikliği Kanunu'nun yürürlüğe girdiği tarihten önce seçilen Cumhurbaşkanlarının iki defa seçilememelerine ilişkin düzenlemeyi oybirliğiyle iptal etti.

 

Uzun bir süredir tartışmalara neden olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresiyle ilgili düğüm çözüldü.

 

Anayasa Mahkemesi heyeti, Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu için açılan davayı esastan görüşmek için bu sabah saat 09.30’da toplandı.

 

Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Gül’ün görev süresinin 7 yıl olduğuna karar verdi. Kararda Gül'ün 2. kez aday olabilir.

 

Anayasa Mahkemesi'nin kararı 17 üyenin verdiği kararla, oy birliğiyle alındı.

 

Raporunu geçtiğimiz günlerde açıklayan Raportör Ali Rıza Çoban, başvurunun reddi yönde görüş bildirmişti.

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 2007 yılında yapılan seçimlerde bir kereye mahsus 7 yıllığına seçilmişti. Ancak 2010 yılında yapılan Anayasa değişikliğiyle Cumhurbaşkanı'nın görev süresi 5+5 şeklinde düzenlenmişti.

 

CHP, 6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu'nun bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açmıştı.

 

Bu kararın bir kargaşaya yol açmayacağı yorumlanıyor. Eğer 5 yıl kararı çıksaydı ülke acil seçime gidecekti. Ancak Abdullah Gül’ün 2. kez aday olma hakkını Tayyip Erdoğan’a rağmen kullanmayacağı düşünülüyor. Tabii, bu durumda Tayyip Erdoğan’a da Gül’ü yeniden aday gösterme baskısı yapılabileceği bekleniyor.

 

Öyle görünüyor ki önümüzdeki dönemde Abdullah Gül 2. kez Cumhurbaşkanı seçilsin mi seçilmesin mi tartışması yaşanacak.