Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, ABD ve Türkiye arasında krize neden olan ABD’li rahip Brunson’un durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Brunson işi nereye gidiyor?" başlığıyla yayımlanan yazısında Selvi, Türkiye'de 35 yıl hapis istemiyle yargılanan ABD'li papaz Andrew Brunson'la ilgili olarak "Aslında yargının bağımsızlığını gösterme açısından tam da bu ortamda tahliye kararı verilebilirdi" dedi.

Selvi, Avrupa Birliği (AB) sürecinin canlanması durumunda Türkiye'nin, kulaklarından dolar fışkırdığı günlere döneceği görüşünü dile getirdi.

Selvi, “Türkiye yeniden AB’li gündeme döndüğü takdirde sermayenin kaçtığı değil, “kulaklarımızdan dolar fışkırdığı” günlere döneriz. Böylece Gezi olaylarından bu yana girdiğimiz türbülanstan çıkarız. Türkiye yeniden özgürlüklerin ve reformların konuşulduğu ülke olur. Yeter ki uçağın burnu AB’ye dönük olsun”

Dünyada ABD Başkanı Donald Trump'a karşı bir blok oluştuğunu savunan Selvi, "ABD ile ilişkiler kötüye giderken Avrupa Birliği ile ilişkiler hızla geliştirilmeli. Çünkü ABD’nin karşısına bir güç konulması gerekiyor" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 28-29 Eylül tarihlerinde Almanya'ya yapacağı resmi ziyarete değinen Selvi, "Erdoğan-Merkel görüşmesi sadece Trump karşıtı cephenin 'güç birliği' oluşturması anlamına gelmiyor; uzun süredir dinlenme odasında olan Türkiye-AB ilişkilerinin canlanması fırsatını da sağlayabilir" dedi.

Selvi, şöyle devam etti:

"Türkiye-AB ilişkilerine zarar veren sorunlar çözülmeye başlandı. Yunanlı askerlerin serbest bırakılması, Büyükada davasının tutuklu sanığı Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Onursal Başkanı Av. Taner Kılıç'ın dün tahliye edilmesi gibi. İnsan hakları karnemizi düzeltmeden AB ile ilişkileri düzeltemeyiz. Osman Kavala ve CHP milletvekili Enis Berberoğlu'nun tahliyesiyle birlikte AB ile ilişkilerde yeni bir sayfa açılabilir."

Yazının tamamı burada.