ABD Dış İlişkiler Konseyi Başkanı Richard Haass, ABD Başkanı Donald Trump'ın YPG'nin de içerisinde yer aldığı Demokratik Suriye Güçleri'ne (DSG) ağır silah verilmesi kararının ardından konuyla ilgili Twitter hesabından açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 15-16 Mayıs’ta planladığı ABD ziyaretine değinen ABD Dış İlişkiler Konseyi Başkanı Richard Haass, şöyle yazdı:

“Trump yönetiminin Suriye Kürtlerini silahlandırdığını görmek güzel. (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan) ziyaretini iptal ederse, otoriter yönetimi ve Suriye’deki yararsız rolü göz önüne alındığında büyük bir kayıp olmaz.”

TSK’nin Rojava ve Şengal’e yönelik hava harekatının ardından “Türkiye’nin artık Amerika’nın ortağı olamayacağını” söyleyen ABD Dış İlişkiler Konseyi Başkanı Richard Haass, saldırılara tepki göstermişti.

ERDOĞAN’DAN YPG AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin IŞİD’le mücadele eden YPG’ye silah temin etme kararı ile ilgili yaptığı açıklamada “Trump’la görüşmemde endişelerimizi ileteceğim. Temenni ediyorum ki yanlıştan bir an önce dönülür” demişti.

Erdoğan konuşurken ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyondan YPG’lilere silah temininin ‘çok kısa sürede’ yapılacağı açıklaması gelmişti.

CHP’Lİ TEZCAN: ERDOĞAN ABD ZİYARETİNİ GÖZDEN GEÇİRSİN

YPG'ye ağır silahlar verilmesi demek hem bölge güvenliğinin hem de Türkiye'nin bütünlüğünün tehdit altına alınması demektir. Cumhurbaşkanlığı makamı ve hükümet olmak üzere Türkiye'nin zayıf bir pozisyonda olması düşünülemez. Bu nedenle sayın Cumhurbaşkanı'nın, kararın arkasından ABD ziyaretini ciddi olarak bir kere daha gözden geçirmesi ve yeniden değerlendirmesi gerekir diye düşünüyoruz.