Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini Türkiye'den, yabancı savaşçıların Suriye ve Irak'a geçisinin önlenmesi için AB'yle birlikte çalışmasını ve strateji geliştirmesini istedi.

AB Temsilcisi olarak ilk kez Türkiye'yi ziyaret eden Mogherini iki gün sürecek gezisinin ilk gününde Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yla bir araya geldi.

Mogherini Başbakan Davutoğlu'yla görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada, yabancı savaşçılarla ilgili bilgi paylaşımı ve ortak politikaları geliştirilmesi konularında Türkiye'yle teknik görüşmeleri sürdürdüklerini söyledi.

AB Temsilcisi görüşmelerin önümüzdeki günlerde ya da haftalarda "olumlu sonuç" vermesini umduğunu belirtti.

Mogherini ayrıca AB'nin Türkiye için 70 milyon Euro'luk bir yardım paketi hazırladığını açıkladı. Brüksel paket ile 1 buçuk milyondan fazla Suriyeli sığınmacıyı ağırlayan Ankara'nın yükünü bir nebze de olsa hafifletmeyi amaçlıyor.

Mogherini'ye Türkiye ziyaretinde, Avrupa Komisyonu'nun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu üyesi Johannes Hahn ile İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu üyesi Hristos Stilianidis de eşlik ediyor.

AB heyeti yarın Türkiye-Suriye sınırında sığınmacıların kaldığı bazı kampları da ziyaret edecek.

(BBc Türkçe)