ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, IŞİD ile mücadele kapsamında Suriyeli muhaliflere eğitim ve ekipman desteği verilmesiyle ilgili Türkiye ile yürütülen görüşmelerde "dikkate değer ilerleme sağlandığını" söyledi.

Hagel, Latin Amerika gezisi çerçevesinde geldiği Şili'nin başkenti Santiago'da Devlet Başkanı Michelle Bachelet ve Savunma Bakanı Jorge Burgos ile görüştü.

Chuck Hagel, gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD ile Küresel Mücadele Özel Temsilcisi John Allen'ın Ortadoğu'da ve uluslararası arenada destek ve işbirliği temaslarına devam ettiğini belirtti.

KOBANİ'DEKİ IŞİD HEDEFLERİNE HAVA SALDIRISI SÜRECEK

ABD'nin Kobani'de IŞİD hedeflerine yönelik hava saldırılarının devam edeceğini söyleyen Bakan Hagel, IŞİD'in bazı bölgelerini işgal ettiği Kobani için hala tehdit oluşturduğunu kaydetti.

Kobani'deki durumun "gerçekten tehlikeli" olduğunu söyleyen Hagel, ülkesinin bölgede düzenlediği hava saldırılarında bazı ilerlemeler sağlandığını ifade etti.

TÜRKİYE'DE EĞİTİLECEK 'ILIMLI' MUHALİFLER

Suriyeli "ılımlı" muhaliflere eğitim ve ekipman desteği verilmesiyle ilgili Türkiye ile yürütülen görüşmeler hakkında değerlendirmelerde bulunan Hagel, Amerikalı yetkililerin Türkiye ile görüşmelerinde dikkate değer ilerleme sağlandığını söyledi. Bakan Hagel, Suriyeli muhaliflere verilecek destek konusunda Türkiye'nin kendi açıklamasını beklediklerini kaydetti.

Irak'ın başkenti Bağdat'taki güvenlik durumu konusunda iyimser değerlendirmelerde bulunan Hagel, Irak kuvvetlerinin başkentte kontrolü sağladığını ve ABD'nin askeri desteğinin bölgede devam edeceğini vurguladı.

MARİE HARF AÇIKLAMIŞTI

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, iki gün önce Türkiye'nin Suriyeli ılımlı muhaliflere eğitim ve ekipman desteği vermeyi kabul ettiğini açıklamış, bu kapsamda ABD Savunma Bakanlığı'ndan planlama ekibi, askeri kanallar yoluyla planlamalar yapmak için gelecek hafta Ankara'ya gideceğini söylemişti.