Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal’e ve örgütün diğer liderlerine Türkiye’nin kapılarının açık olduğuna dair sözleri ABD’nin tepkisini çekti.

Halid Meşal’in AKP’nin 29 Aralık 2014’teki Konya il kongresine katılmasından bir gün sonra, bu ziyaretten duyduğu memnuniyetsizliği dile getiren ABD yönetimi, Çavuşoğlu’nun söz konusu ifadelerine de kayıtsız kalmadı.

"BİZ BASKI YAPMASINI İSTEDİK"

diken.com'da yer alan habere göre, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Çavuşoğlu’nun Meşal’le ilgili sözlerinin Washington’u kaygılandırdığını ve bu kaygıyı Türk yetkililere ilettiklerini kaydetti.

Psaki, bir gazetecinin konuya ilişkin sorusu üzerine şunları söyledi: “Hamas, yabancı bir terör örgütüdür ve terör faaliyetleriyle bağlantısını sürdürmektedir. Bu niyetini, geçen yaz İsrail’le yaşanan çatışmalar sırasında da göstermiştir. Meşal’in, Türkiye’yi son ziyaretini öğrendiğimizde de yaptığımız gibi, Türkiye ile Hamas arasındaki ilişkilerden duyduğumuz endişeleri Türk yetkililere ilettik. Gerginlikleri azaltmak ve şiddeti önlemek için, Türk hükümetinden Hamas’a baskı yapmasını da istedik.”

"BU KİŞİ ZEVAHİRİ OLSAYDI SESSİZ KALMAZDIK"

Psaki, “Bu kişi terör örgütü lideri. Türkiye’yi ziyaret eden Ayman el Zevahiri olsa aynı şekilde sessiz kalır mıydınız, endişelerimizi ilettik demekle mi yetinirdiniz?” sorusuna ise “Kesinlikle sessiz kalmazdık, her durumu ayrı ayrı gözden geçiriyoruz” karşılığını verdi.

'BUSH DOKTRİNİ' GEÇERLİ Mİ?

Başka bir gazetecinin, “Halid Meşal’in ziyareti, Türkiye’nin kendisi için terörü destekleyen devletler listesinde bulması tehlikesi taşıyor mu” sorusunu “Ben böyle bir sonuca varmazdım” diye yanıtlayan Psaki, ‘Bush Doktrini’ olarak adlandırılan ve ‘bir teröriste, giyecek, yiyecek yada barınak sağlarsanız, siz de teröristsiniz’ yaklaşımının Türkiye için geçerli olmadığını söyledi.