ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Davos’ta Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ile görüşmesi öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Tillerson, ‘Türkiye’ye Suriye’de bir güvenli bölge kurmayı mı teklif ettiniz?’ sorusu üzerine Tillerson şunu söyledi; ‘Bir çok olası seçeneği tartıştık ancak bir şey teklif etmedik' dedi.

ABD'nin Suriye sınırında 30 kilometre derinlikli güvenli bölge önerdiği iddia edilmişti.

Konuyla ilgili konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "ABD ile ciddi bir konuyu görüşmemiz için güven tesisi lazım. Güven tesis edilmesi için ABD'den somut adım bekliyoruz" dedi.

AB Bakanı Ömer Çelik, ABD’nin Türkiye’ye 30 kilometrelik güvenli bölge teklifinde bulunduğunu savunarak," Amerikalılardan duyuyorsunuz 30 kilometrelik bir güvenlik koridorundan bahsediliyor. Cumhurbaşkanımızın teklifleri daha önceden ciddiye alınsaydı o bölgede ne DEAŞ ne PKK olacaktı ne de göç sorununu yaşayacaktık. Sahadaki tablo son derece açık bir tablodur. Son 5 gündür müttefikimiz ve dostumuz olan ABD'den yapılan açıklamaları alt alta yazdığınızda anlamlı bir tablo görüyor musunuz? Bu çelişik açıklamalar herkesin gözü önünde gerçekleşiyor. Sözlere rağmen YPG'ye silah verilmeye devam edildi. Bir ABD'li yetkili açıklama yapıyor. Doğudaki SDG'liler (Bize göre PKK'dır) Afrin'e gelirse desteği keseriz diyorlar. Desteği kesseniz ne olacak?" ifadelerini kullanmıştı.