ABD ve Türkiye'nin, IŞİD'e karşı mücadelenin askeri planlamasını hazırlamak üzere anlaştıkları açıklandı.

Anlaşma, ABD'nin IŞİD'le mücadele koalisyonu özel temsilcisi John Allen'in Ankara temaslarının ardından sağlandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki gelecek hafta ABD'li askeri bir heyetin Türkiye'ye gideceğini ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nden yetkililerle ortak bir askeri planlama heyeti oluşturacaklarını söyledi.

Askeri planlamanın kapsamında nelerin olacağı konusundaysa bilgi verilmedi. Sözcü, "John Allen ve Türk yetkililer IŞİD'e karşı askeri mücadelenin bir adım ileri taşınabilmesi için atılması gereken adımları görüştü" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki yürütülen temasların Kobani'yi de, kapsadığını dile getirdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, Allen ile görüşmesinde bölgedeki güvenlik sorunlarının temelinde Suriye'deki Esad rejimi gibi rejimlerin mevcudiyetinin yattığını söyledi.

Amerikalı yetkili, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile de bir araya geldi.

JOHN ALLEN KİMDİR?

IŞİD karşıtı koalisyon güçlerinin koordinasyonunu sağlayan ABD'li emekli General John Allen uzun yıllar Afganistan ve Irak'ta görev yapmış bir isim.

"Radikal İslamcı örgütleri iyi tanıyan bir isim" olarak nitelendirilen 60 yaşındaki Allen, koalisyonun oluşturulmasından önce ABD Başkanı Barack Obama'ya danışmanlık yapıyor ve koalisyona destek için bölge ülkelerinde temaslarda bulunuyordu.

IŞİD'e karşı geniş katılımlı bir koalisyonun oluşması gerektiğine inanan Allen, örgütün yarattığı tehdidin askeri güçle yok edilebileceğini düşünüyor ve "IŞİD'e sert bir darbe indirilmesi şart" diyor.

Allen'a göre, başarılı bir strateji oluşturulamazsa IŞİD'in gelecekte ABD'yi de tehdit etmesi güçlü bir olasılık.