ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki'ye, düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 'barış için değil petrol kuyuları için vuruyorlar' sözlerine ve Türkiye'nin PKK'ye yönelik hava saldırılarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ

Erdoğan, "Buralarda 10 milyonlarca, 100 milyonlarca doları bombaları atmak suretiyle oraya atanlar zannediyor musunuz ki barış için uçaklarıyla füzeleriyle orada bulunuyorlar. Hayır, petrol kuyularını kendi tasarrufları altına almak için bunu yapıyorlar" demişti.

PSAKİ'DEN ERDOĞAN'A YANIT

Psaki'nin yanıtı, "Hava saldırılarına yönelik amacımızı açıkça belirttiğimizi düşünüyorum. O da IŞİD tehdidiyle başa çıkmak. Bu amaç öteki koalisyon ortaklarımız için de geçerli" oldu.

Psaki, "Erdoğan'ın ifadelerine ne diyorsunuz?" sorusunu da, "Az önce söylediklerimle bırakacağım" diye yanıtladı.

"PKK'YE YAPILAN OPERASYON VE KOBANİ AYRI DURUMLAR"

Jen Psaki, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin PKK'ye yönelik operasyonlarına ilişkin soruya verdiği yanıtta, 'bu operasyonların Kobani'den çok uzakta yapıldığını' söyleyerek değindi ve "Biliyorum bu ikisini birbiriyle ilişkilendirmeye yönelik bir odaklanma var. Açık ki sahada karışık bir durum var ama Türkiye ile PKK arasında uzun bir geçmiş var. Türk yetkililerin PKK'nin askeri bir karakola ateş açtığı yönünde açıklamalarını gördük. Bu konuda elimizde bağımsız bir teyit yok ama herkesi Kobani ve PKK'ye yapılan operasyonlara birbirinden ayrı durumlar olarak bakmaları konusunda teşvik ederiz" dedi.

Psaki, Kobani ile PKK'ye operasyon yapılan yerler arasında 160 kilometreyi aşan uzaklık olduğunu belirterek, "Kobani sınırında olanlar ayrı bir durum. Bunun ötesinde, tüm tarafların kalıcı barışa doğru çalışmayı sürdürmelerini görmek istiyoruz, bu kesinlikle desteklediğimiz bir durum ancak iki olayı birbirine bağlamak doğru olmaz" dedi.

PKK 'ATEŞKES İHLAL EDİLDİ' DEDİ

Hakkari’nin Dağlıca bölgesindeki PKK mevzileri, Türk savaş uçakları tarafından vurulmuş, PKK de buraların vurulduğunu doğrulamıştı. PKK yaptığı açıklamada 'çözüm süreci' kapsamında ilan edilen ateşkesin ihlal edildiğini belirtmişti.