Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Soli Özel, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından iadesi istenen Fethullah Gülen’in, ABD siyasetine entegre olmasından dolayı kolay kolay ‘harcanmasının’ mümkün olmadığını söyledi.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Özel, ABD yargısının genelde bağımsızlığına düşkün olduğunu, buna rağmen siyasete tamamen kapalı olmadıklarını belirtti.

Diken’in aktardığına göre; Özel, Türkiye’nin, Gülen hareketinin bir terör örgütü olduğunu ciddi kanıtlarla ABD’ye göstermesi gerektiğini vurguladı ve şunları ifade etti:

“ABD’nin terör tanımına ‘FETÖ’ denilen örgütünü uydurmak sanıyorum ki çok da kolay olmayacak. Gülen ve ona bağlı olanların ABD’de uzun yıllardır siyasi açıdan aktif rol oynaması nedeniyle Gülen’in iadesi yönünde karar verilmesi kolay değil. Hillary Clinton’a çok yakın bağları var. ABD sistemine bu kadar entegre olduğunuzda siyasi karar vericinin sizi harcaması da o kadar olmayabilir. Türkiye’nin işi bu yüzden zor.”

GÜLEN’İN İADESİ

15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından Türkiye, Fethullah Gülen’in iadesi için bazı belgeler yollamış, ABD yönetimiyse ulaşan belgelerin iade için yeterli olmadığını bildirmişti.