ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'in Ankara temaslarının ardından ABD Büyükelçiliği'nden açıklama geldi.

Açıklamada, ABD ile Türkiye'nin Menbiç yol haritasının hızlandırılmış ve somut bir şekilde uygulanması konusunda anlaşmaya vardığı belirtildi.

Büyükelçiliğin Twitter hesabından yapılan açıklamada, Jeffrey’nin Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal ile görüştüğü belirtildi.

Görüşmede özellikle Kuzeydoğu Suriye konusunun masaya yatırıldığına dikkat çekildi, Türkiye ile Suriye’nin kuzeyi arasındaki sınır bölgesindeki güvenliği artırma ve Menbiç’te yol haritası konusunda adım atılması konusunda görüşmeler yapıldığı aktarıldı.

Açıklamada, “Sözkonusu toplantıda, Suriye konusu geniş kapsamlı olarak değerlendirilmiş, özellikle de Kuzeydoğu Suriye konusu ele alınmıştır. Taraflar Münbiç yol haritası konusunda hızlı ve somut ilerlemeyi sağlamayı taahhüt  etmişler. Türkiye'nin Kuzeydoğu Suriye sınırını güvenliğini artırılmasına yönelik ayrıntılı teklifleri ele alınmışlardır. Görüşmeler olumlu, verimli ve açıktı. ABD ve Türkiye, Suriye’de yaşananlar konusunda ortak endişelerini gündeme getirdi. Görüşmeler samimi, pozitif yapıcı geçti" ifadelerine yer verildi.

Bu açıklama öncesi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Nikaragua Dışişleri Bakanı Denis Moncada Colindres ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında konuyla ilgili şöyle demişti:

"ABD’nin getirdiği öneriler bizi tatmin eder düzeyde değil. Adeta bir oyalama sürecine gitmek istedikleri izlenimini edindik. Münbiç’teki gibi ortak devriye gibi, askerler arasında bazı yeni fikirler var. Esas bu güvenli bölgenin derinliği, buraları kimin kontrol edeceği konusu ve buradaki PKK/YPG’lilerin tamamen çıkarılması konusu bizim için hassas olan konulardır. Bu üç konuda henüz bir mutabakat sağlamış değiliz. Ortak devriye nasıl olur, üs kurulacaksa nasıl olur, askerler bu teknik konuları görüşüyor. Arkadaşlarımız bu teklifleri kabul edemeyeceğimizi söylemişler. Önümüzdeki süreçte ABD’nin bizi tatmin eder önerileriyle ya da bizim önerilerimizle bir mutabakata varmak istiyoruz. 2018 Haziran’da uzlaşılan Münbiç yol haritası 90 günde tamamlanacaktı fakat aradan 14 ay geçti, henüz Münbiç’te yol haritası uygulanmadı. 'Efendim saldırı gelmiyor' deniyor, yol haritasının amacı o değildi ki; YPG/PKK’nın Münbiç’ten tamamen çekilmesiydi. Bir an önce güvenli bölge konusunda bir mutabakata varmamız lazım, sabrımız kalmadı, aksi halde Türkiye olarak gereğini yapacağız.”

Kaynak: Ahval